Sjeverna Koreja jučer je dokazala da može raketama dosegnuti američki teritorij. Što će sada Trump?

Sjeverna Koreja jučer je dokazala da može raketama dosegnuti američki teritorij. Što će sada Trump?

Foto: FaH/Google Maps

JUŽNOKOREJSKI stručnjak za sjevernokorejski nuklearni program, Maeng Ju-Seok, u razgovoru za rusku agenciju Tass otkrio je pozadinu jučerašnjeg ispaljivanja projektila koji je preletio preko japanskog kopna i završio u Pacifiku.

>> ANALIZA Sjeverna Koreja žestoko provocira, ali iza svega stoji dobro razrađen plan


>> ESKALACIJA Južnokorejski avioni bacili osam teških bombi kod granice sa Sjevernom Korejom

>> Trump o zadnjoj provokaciji Sjeverne Koreje: Sve opcije su na stolu


Jučerašnja provokacija Pjongjanga imala je za glavni cilj dokazati to da Sjeverna Koreja svojim projektilima može dosegnuti američki teritorij Guam, smatra Maeng Ju-Seok.

Podsjetimo, Pjongjang je sredinom kolovoza objavio kako imaju spremne planove za ispaljivanje projektila prema američkom teritoriju Guamu, koji se nalazi u Pacifiku. Na Guamu se, inače, nalaze dvije američke vojne baze - mornarička i zrakoplovna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
"Jasno je da Sjeverna Koreja želi dokazati da prijetnja Guamu nije bila običan blef. Prema prvim izvještajima, jučerašnji projektil preletio je 2700 kilometara, što je dovoljno da s teritorija Sjeverne Koreje dosegne američke vojne baze na Guamu", rekao je Maeng Ju-Seok u razgovoru za agenciju Tass.

Ipak, umjesto ispaljivanja projektila prema Guamu, Kim Jong-un ipak se odlučio na drugu vrstu provokacije - ispaljivanje projektila u suprotnom smjeru kako bi dokazao da imaju dovoljno dug domet za dosezanje Guama.

Projektili s nuklearnim bojevim glavama kao as u rukavu


Stručnjak je istaknuo da je Sjeverna Koreja jučerašnjom provokacijom još jednom potvrdila svoju namjeru razvijanja balističkih projektila dugog dometa naoružanih nuklearnim bojevim glavama, a sve to rade kako bi imali "asa u rukavu" za slučaj da moraju sjesti za pregovarački stol s Amerikom, Kinom i Južnom Korejom.
 
"U Pjongjangu su uvjereni da se, pod uvjetom da su sposobni pogoditi kontinentalni dio SAD-a projektilom s nuklearnom bojevom glavom, Washington neće usuditi izazvati direktan sukob", smatra Maeng Ju-Seok.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja takvu strategiju smatra jamcem vlastite sigurnosti i zato nije spremna na bilo kakve pregovore o denuklearizaciji u ovom trenutku. "Dijalog će, čini mi se, biti moguć u trenutku kad Sjeverna Koreja realizira svoj nuklearni program. Tek tada pregovori mogu početi jer Pjongjang neće biti zadovoljan bilo kakvom idejom o 'zamrzavanju' tog programa", dodao je.

Na koncu se postavlja pitanje - kako će reagirati Donald Trump na najnoviju sjevernokorejsku provokaciju? Odgovor na to pitanje možda daje i Trumpova izjava koju je Bijela kuća objavila nakon zadnjeg ispaljivanja sjevernokorejskog projektila: "Sve opcije su na stolu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara