Skoplje je najzagađenija europska metropola

Skoplje je najzagađenija europska metropola
Foto: EPA

DJECA izostaju iz škola, a u bolnicama nema dovoljno kreveta, dok nezdravi smog obavija i guši Skoplje, što je makedonskom glavnom gradu priskrbilo etiketu najzagađenije europske prijestolnice.

"To više nije ljudski", kaže Marina, majka koja je prisiljena na dvomjesečni neplaćeni dopust kako bi sa svojim šesnaestomjesečnim sinom Davidom vrijeme mogla provoditi u bolnici.

"Rođen je zdrav. A sada će se vjerojatno mučiti s astmom do kraja života". Sin joj hospitaliziran zbog teške astme pogoršane toksičnim zrakom.

David je jedno od više od stotinu djece smještene u skopskoj klinici za respiratorne bolesti. Najmlađem pacijentu tek su dva mjeseca.

Planinski prsten zadržava smog u kotlini

Djeca i stariji najranjiviji su kada je posrijedi onečišćenje zraka, prouzročeno kombinacijom dima ogrjeva, teškom industrijom i ispušnim plinovima automobila.

Važan je faktor i geografija, pošto prsten planina oko Skoplja zadržava smog u kotlini u kojoj je grad smješten.

Prošli je tjedan dva uzastopna dana koncentracija čestica PM10 (manje od 10 mikrometara) u zraku bila četiri puta viša od dnevne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlada je, reagirajući na takvu situaciju, na dva dana zatvorila škole. Ujedno su privremeno obustavljeni svi građevinski radovi i naplate gradskog prijevoza kako bi se stanovnici potaknuli da koriste osobne automobile.

No mnogi stanovnici misle da je to tek kap u moru koja ne utječe na rješavanje korijenskih uzroka problema koji grad more već godinama.

"Problem broj jedan u Makedoniji"

"Dva dana bez nastave u tri mjeseca iznimnog onečišćenja. U kojem se paralelnom svemiru to može smatrati ozbiljnom mjerom?", pita Dragi Zmijanac iz skupine za prava djece Megjashi.

"Redovito komuniciramo s bolnicama, nastavnicima i školama, a ovo je problem broj jedan u Makedoniji", naglasio je Zmijanac.

U međuvremenu, bolnice nemaju dovoljno kreveta za sve pacijente koji se žale na respiratorne tegobe, kaže Dejan Dokić, šef pulmološke i alergološke klinike u Skoplju. "Situacija nije dobra. U klinici više nemamo raspoloživih kreveta."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara