"Škorpioni" bili u sastavu antiterorističke postrojbe MUP-a Srbije

POSTROJBA "Škorpioni", čiji su pripadnici likvidirali šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine, o čemu svjedoči snimka prikazana prošloga tjedna u haškoj sudnici u postupku protiv Slobodana Miloševića, bila je u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUPa Srbije, potvrdila je Uprava za borbu protiv organiziranog kriminala (UBPOK) MUPa Srbije.

UBPOK je, kako piše beogradski dnevnik "Blic" od utorka, dostavio dopis kojim potvrđuje da je tu formaciju, protiv čijih se pripadnika vodi postupak i za ubojstvo 14 albanskih civila u Podujevu 1999. godine, naoružao SAJ i da je u ožujku 1999. godine i formalno uvedena u Resor javne sigurnosti MUP-a Srbije, uz suglasnost tadašnjeg načelnika tog Resora Vlastimira Đordevića, u Den Haagu optuženog za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, koji je posljednjih godina u bijegu i krije se navodno u Rusiji.

Zapovjednik SAJ-a, prema dopisu UBPOK-a, u to vrijeme Zoran Simović, preuzeo je postrojbu "Škorpioni" u Prolom Banji kod Niša i zajedno s njihovim zapovjednikom Slobodanom Medićem (uhićen prošlog tjedna, nakon prikazivanja snimke u Haškom sudu) odveo pripadnike te postrojbe u Podujevo. Toga dana, 28. ožujka 1999. godine u Podujevu ubijeno je 14 albanskih civila, a osumnjičeni su pripadnici "Škorpiona". Za taj zločin, u ponovljenom postupku, u beogradskom Okružnom sudu upravo se sudi Saši Cvjetanu, izbjeglici iz Benkovca, koji je bio dugogodišnji pripadnik te postrojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana uhićeni zapovjednik "Škorpiona" Slobodan Medić, svjedočeći na prvom suđenju optuženom Cvjetanu (presudu od 20 godina zatvora je ukinuo Vrhovni sud i vratio predmet na ponovno suđenje), izjavio je da su "Škorpioni" bili "elitna postrojba, formirana 1992. godine, da su bili vrlo disciplinirani i da su izvršavali najteže zadatke u Bosni i Hrvatskoj".

Direktorica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu Nataša Kandić, koja je prva došla do snimke ubojstva civila iz Srebrenice i dostavila ga Haškom sudu i Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu, izjavila je prošloga tjedna da su pojedini pripadnici te postrojbe sudjelovali i u zločinima na području Tovarnika, Vukovara i Brčkog.

Tijekom rata u Hrvatskoj, kazala je, pripadnici te postrojbe bili su stacionirani u Đeletovcima gdje se nalaze naftna polja, koja su bila i izvor financiranja postrojbe. Tijekom 1991. i 1992. godine "Škorpioni" su funkcionirali kao postrojba Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije, a u to vrijeme postojao je i stalni transfer između pripadnika "Škorpiona", Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i "Crvenih beretki" tj. Jedinice za specijalne operacije, čiji je zapovjednik bio Milorad Ulemek Legija, danas prvooptuženi za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i niz drugih teških kaznenih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara