Slovačka može pomoći Hrvatskoj u približavanju EU-u

SLOVAČKA može pomoći Hrvatskoj u procesu približavanja euroatlantskim integracijama svojim iskustvom, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon sastanka sa svojim slovačkim kolegom Rudolfom Schusterom.
"Dobili smo obećanje da će Slovačka, koja je nekoliko koraka ispred nas, podržati hrvatske napore u približavanju EU-u i da će svojim iskustvom pomoći da to prebrodimo", kazao je Mesić.

Na pitanje novinara kako Slovačka konkretno može pomoći Hrvatskoj u procesu približavanja euroatlantskim integracijama, Mesić je podsjetio da je ta zemlja bila u zaostatku u odnosu na druge kandidate za ulazak u EU, ali ih je ipak sustigla.

"Slovačka je bila dosta u zaostatku u odnosu na druge kandidate, ali ih je sustigla. Ona nam može pomoći u tom ubrzanju", rekao je Mesić dodavši da, iako je za ulazak u Uniju potrebno riješiti neka suštinska pitanja - sloboda medija, reforma vojske i policije, građanska prava, prava čovjeka - pred Hrvatskom postoje i neki specifični problemi poput suradnje s Haškim sudom, povrata izbjeglica i povrata imovine.

"Mislim da bi Hrvatska mogla nadoknaditi zaostatke u procesu približavanja EU-u i ući u Uniju 2007. godine kada i Rumunjska i Bugarska", ocijenio je sa svoje strane slovački predsjednik Schuster.

Posebnu temu razgovora predstavljala je bilateralna gospodarska suradnja, a oba su predsjednika izrazila želju za njezinim unapređenjem.

"Želimo pojačati gospodarsku i multilateralnu suradnju posebno u regiji, koja nudi velike šanse za privredu Slovačke i Hrvatske", rekao je Mesić, izrazivši želju da Slovačka bude prisutnija u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo razvijati konkretnu gospodarsku suradnju između ozbiljnih partnera, a nije riječ samo o turizmu", istaknuo je slovački predsjednik.

Kako je kazao slovački predsjednik, međusobna razmjena između dvije zemlje iznosi 110,5 milijuna dolara, i slovački je udio veći. Međutim, to je još uvijek malo za obje strane, rekao je Schuster.

Oba su predsjednika izrazila želju za većom suradnjom hrvatskih privrednih subjekata u Slovačkoj, a slovačkih u Hrvatskoj.

Hrvatski je predsjednik rekao da je sa Schusterom razgovorao i o vojnoj suradnji, jer Hrvatska teži i ulasku u Sjevernoatlantski savez, te o globalnoj borbi protiv terorizma.

Hrvatska će, kazao je hrvatski predsjednik, sudjelovati u svim mirovnim operacijama koje budu bile vođene pod kišobranom UN-a.

Slovački se predsjednik posebeno osvrnuo na izgradnju cesta u Hrvatskoj ocijenivši je dosta uspješnom i istaknuvši to slovačkim novinarima kao pozitivan primjer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara