Slovenija planira u veljači priznati Palestinu

Slovenija planira u veljači priznati Palestinu
Foto: 123rf

SVJETSKI mediji javljaju kako se Slovenija priprema priznati Palestinu kao neovisnu državu, čime bi postala druga članica Europske unije nakon Švedske koja se odlučila na taj potez. Vijest je objavljena jučer u ljubljanskom dnevnom listu Delo, koje navodi kako se sličan potez razmatra u glavnim gradovima Irske, Belgije, Portugala i Luksemburga.
 
Odluka službene Ljubljane da prizna Palestinu djelomice je i reakcija na nedavnu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je u EU-u i diljem svijeta naišlo na negativne reakcije. Protiv te odluke SAD-a 128 članica UN-a je u prosincu glasalo u posebnoj rezoluciji, no Hrvatska je bila među onim zemljama koje su ostale suzdržane, dok je manje od deset zemalja podržalo Trumpovu odluku.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je za Delo izjavio kako relokaciju američkog veleposlanstva u Jeruzalem tumači kao “potez suprotan pravcu rješenja s dvije neovisne države”, te bi u skladu s time Slovenija trebala u veljači priznati Palestinu kako bi “izrazila svoju podršku jer je sad pravo vrijeme za to”.
 
Konačna odluka ovisi o stavu cijele vlade premijera Mire Cerara, kao i o odluci slovenskog parlamenta. Slovenija je već 2014. razmišljala da prizna Palestinu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara