Španjolska Katolička crkva za kondom u borbi protiv AIDS-a

Španjolska Katolička crkva za kondom u borbi protiv AIDS-a
ŠPANJOLSKA katolička crkva objavila je u utorak da kondomi imaju mjesto u široj strategiji suzbijanja AIDS-a utemeljenoj ponajprije na vjernosti i apstinenciji od seksa.

U očitom raskoraku s tradicionalnim crkvenim učenjem, glasnogovornik Španjolske biskupske konferencije Juan Antonio Martinez Camino rekao je kako postoje znanstveni dokazi da kondomi mogu pridonijeti širenju te zarazne bolesti.

Nakon sastanka s ministricom zdravstva Elenom Salgado, glasnogovornik je istaknuo da nedavna studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet potvrđuje koristi integralnog pristupa suzbijanju bolesti, u koji spadaju i uporaba kondoma i suzdržavanje od seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Crkva je vrlo zabrinuta i zainteresirana za taj problem, a njezina stajališta poduprta su znanstvenim dokazima, poput onoga iz časopisa Lancet", rekao je Martinez Camino.

Službena Katolička crkva zauzima se za zabranu uporabe kondoma, jer ga smatra oblikom kontracepcije i drži da je apstinencija, čak i među bračnim parovima, najbolji način za spriječavanje širenja AIDS-a.

Caminovom izjavom izbjegnut je još jedan sukob Crkve i španjolske socijalističke vlade, koja zagovara uporabu kondoma.

Crkva, vrlo utjecajna u Španjolskoj, kritizirala je vladu zbog novog zakona koji dopušta homoseksualne brakove, kao i one koji olakšavaju postupak rastave braka i abortus, te istraživanja na matičnim stanicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara