Tisuće španjolskih policajaca stižu u Kataloniju

Tisuće španjolskih policajaca stižu u Kataloniju

Foto: Hina

ŠPANJOLSKO ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo da u Kataloniju šalje više policajaca koji će ondje brinuti o održavanju reda i mira te jamčiti da se ne održi zabranjeni referendum o neovisnosti te španjolske regije.

Katalonija, koja 1. listopada namjerava održati referendum o odcjepljenju od Španjolske, raspolaže vlastitim policijskim snagama koje se zovu Mossos d'Esquadra, no ondje djeluje i državna policija koja u cijeloj regiji ima svoja sjedišta i često surađuje s regionalnim katalonskim snagama reda.

Tisuće policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova nije otkrilo koliko će dodatnih policijskih snaga poslati u Kataloniju. Španjolski mediji pišu da ih je na putu onamo ili ih je već stiglo između 3.000 i 4.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bit će zaduženi za nadzor javnih mjesta i održavanje reda i mira te će djelovati u slučaju održavanja protuzakonitog referenduma", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova te se dodaje da će djelovati kao potpora Mossosu.

Katalonski otpor

Novopridošli policajci će se pridružiti uobičajenom broju državnih snaga reda u Kataloniji koje čini oko 5.000 ljudi, a u regiji će se rasporediti i 17.000 pripadnika Mossosa.

Katalonski regionalni čelnik Carles Puigdemont u četvrtak je rekao da će se angažirati na održavanju referenduma, ne pokoravajući se sudskoj zabrani.

Bio je to i drugi dan prosvjeda na ulicama Barcelone gdje su se okupili deseci tisuća ljudi tražeći svoje pravo na glasanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara