Španjolski premijer dobio podršku katalonskih separatista za formiranje vlade

Španjolski premijer dobio podršku katalonskih separatista za formiranje vlade
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sánchez najvjerojatnije će dobiti dovoljnu podršku u parlamentu za formiranje svoje lijeve koalicijske vlade nakon što je Katalonska republikanska ljevica, stranka koja zagovara odcjepljenje Katalonije od Španjolske, priopćila kako će podržati tu vladu.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u studenom, no ne dovoljno za samostalno formiranje vlade.

Sánchez se protivi referendumu

PSOE je dobio 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, a za formiranje vlade je potrebno 176 mjesta. Nakon toga je dogovorio koalicijsku vladu s manjim lijevim Unidas Podemosom, no ni s njim ne dolazi do potrebnog broja.

Sánchez, koji se protivi referendumu o nezavisnosti Katalonije pozivajući se na španjolski Ustav, posljednjih je tjedana vodio pregovore s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC). Ta katalonska stranka je održala interno glasanje te odlučila da će se suzdržati od glasanja o vladi i tako omogućiti Sánchezu formiranje vlade.

Prvi krug glasanja održat će se u nedjelju 5. siječnja te je sasvim izgledno da Sánchez tada neće imati podršku 176 zastupnika. No dva dana kasnije, 7. siječnja, bit će održan drugi krug glasanja, u kojem će mu biti potrebno više glasova "da" u odnosu na "ne", bez obzira na to koliko zastupnika glasalo. Suzdržavanjem ERC-a od glasanja gotovo sigurno će dobiti više glasova "da".

Zasad su nepoznati detalji sporazuma PSOE-a i ERC-a.

Desničari ga optužili za izdaju

Španjolska desna oporba optužila je Sáncheza za izdaju nakon što je postigao sporazum s najvećom strankom koja zagovara odcjepljenje Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku.

ERC-ov vođa Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, nalazi se u zatvoru nakon što je u listopadu osuđen na 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je bio zabranio ustavni sud. Kasnije je sudjelovao u proglašenju republike Katalonije, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara