Španjolski socijalistički premijer odbacuje veliku koaliciju s konzervativcima

Španjolski socijalistički premijer odbacuje veliku koaliciju s konzervativcima
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI socijalistički premijer Pedro Sánchez odbacio je mogućnost velike koalicije s konzervativnom Narodnom strankom nakon izbora 10. studenoga, premda ankete pokazuju kako nijedna stranka neće dobiti dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Za osam dana se u Španjolskoj održavaju prijevremeni izbori jer nakon izbora u travnju nijedna stranka nije mogla formirati vladu.

Sánchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi opet dobiti najviše glasova, no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade, pokazale su četiri ankete objavljene prošli tjedan.

"Nećemo sastaviti vladu sa strankom koja je koalirala s krajnjom desnicom, koja banalizira rodno nasilje, jednakost među muškarcima i ženama i demokratsku povijest ove zemlje“, rekao je Sánchez na predizbornom skupu govoreći o Narodnoj stranci.

Njegov PSOE sada ima 123 mandata u parlamentu s 350 mjesta, daleko od potrebnih 176 mjesta za samostalno formiranje vlade. Narodna stranka je druga politička snaga u zemlji sa 66 zastupnika.

Proteklih mjeseci PSOE nije dobio podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a propali su i njegovi pregovori s manjom lijevom formacijom Unidas Podemos oko sastavljanja lijeve koalicije.

Unidas Podemos posljednjih dana tvrdi da će PSOE ovaj put koalirati s tradicionalnim rivalom Narodnom strankom jer ankete pokazuju da ni lijevi niti desni blok neće doći do natpolovične većine.

Birači su pak umorni od stalnih izbora. Za osam dana će izaći na četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine.

Lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka izmjenjuju se na vlasti gotovo 40 godina, no uslijed gospodarske krize 2015. godine na scenu su iskočile nove stranke koje su narušile tradicionalno dvostranačje. Lijevi Unidas Podemos, centristički Građani i desni Vox nadaju se ulasku u vladu.

Španjolska na nacionalnoj razini nikada nije imala koalicijsku vladu od kada je prije četiri desetljeća uvedena demokracija.

Na regionalnoj i lokalnoj razini PSOE je na nekim mjestima koalirao s Unidas Podemosom. Narodna stranka u najnapučenijoj pokrajini Andaluziji vlada s Građanima i Voxom.

Njihovi zastupnici-glasnogovornici su nakon debate održane u subotu navečer na javnoj televiziji TVE ostali nakratko u razgovoru podijeljeni u dvije skupine. S jedne strane PSOE i Unidas Podemos, a s druge Narodna stranka, Građani i Vox.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara