Splitska bolnica: Mostova zastupnica laže

Splitska bolnica: Mostova zastupnica laže
Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

PREDSTOJNIK Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba. Uz to, ustvrdio je da Ivanu Ninčević Lesandrić nisu vezali prilikom izvođenja zahvata.

Bolnica će se o tom slučaju službeno očitovati u ponedjeljak, najavio je Karelović i poručio kako oni korektno rade svoje posao, a svakoj se pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

"Najmodernija medicina"

"Mi radimo korektno svoj posao, stojim iza svojih ljudi. Svima se nudi opća ili lokalna anestezija", rekao je Karelović Hini.

"Konkretni slučaj dogodio se u veljači i ta žena je došla s malom trudnoćom od sedam tjedana i pobačajem. Nije točno da je rađena kiretaža, kako se navodi, već vakuum aspiracija. To je najmodernija medicina, gdje se u ušće maternice uvodi jedno vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko", objašnjava Karelović.

"Meni je žao svakoga tko doživljava da mu se radi loše, ali to je kratki zahvat koji se radi samo u modernim klinikama i mislim da je zahvat odrađen kako treba", kazao je Karelović. 

Ninčević Lesandrić: 30 najmučnijih minuta u mom životu

Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je u saboru tijekom rasprave o zahtjevu za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića iznijela svoje osobno iskustvo, ustvrdivši kako joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije.

Kiretaža na živo

Pojasnila je kako je na hitnu došla krvareći, nakon čega su joj rekli da mora na kiretažu.

"Ne znam kako to izgleda, rekla sam ok. Kad sam ušla u prostoriju prvo mi je bilo čudno to što su me svezali. Nisu mi objasnili zašto. Mislila sam da je to za zaštitu, ako se trznem, jer mi je bilo logično da će mi umrtviti taj dio tijela. Bol je bila sve jača i jača, postalo je neizdrživo. Upitala sam dokad će to boljeti i kada će početi djelovati nešto. Rekli su mi da je ovo jedini način na koji to mogu učiniti", ispričala je Ninčević Lesandrić. 

Tek kad je došla kući shvatila je što se dogodilo

Od šoka nije pitala za anesteziju. "Sestre su odbrojavale, držale me za ruku, one su s ljudske strane napravile sve što su mogle", nastavlja. Tek kada je došla kući, u nevjerici što joj se dogodilo, počela je, kaže, pretraživati po internetu. 

"Išla sam vidjeti je li moguće da mi se to dogodilo. Tek tada sam doznala da postoji i peticija, kiretaža bez anestezije, čitala sam o iskustvu neke gospođe, i da je već pisano otvoreno pismo vladi i ministru, tek tada sam ostala šokirana. Odlučila sam progovoriti o toj temi, jer vidim da nitko od političara ne želi komentirati. A ja sam željela da ministar Kujundžić to čuje, jer to je njegov resor", zaključila je mostovka.

Podsjetimo, mostovka je jučer šokirala sabornicu ispričavši da su joj na živo strugali maternicu pola sata. 

"To je bilo najmučnijih 30 minuta u mom životu"

"Poštovani ministre, s obzirom na tisuće i tisuće potpisa u peticiji, ako ni otvoreno pismo upravo vama, nije pomoglo da ih doživite i reagirate, ja ću pokušati iz osobnog iskustva. Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji uredno plaća zdravstveno, s punim povjerenjem. Dočekalo me, rekla bih, 15. stoljeće, mislim da je tada bilo puno bolje. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže. Na živo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu.

Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na Hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti?" rekla je mostovka u saboru prije nego što ju je predsjednik sabora Gordan Jandroković počeo upozoravati da je prekoračila vrijeme.

Sastanak s ministrom

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je Hini kako će danas oko podneva održati sastanak s ravnateljem KBC-a Split i Stručnim vijećem bolnice, na kojemu će biti razmotren i slučaj Ivane Ninčević Lesandrić.

"Upravo idem prema bolnici, gdje sam zakazao sastanak s ravnateljem i Stručnim vijećem, i gdje će i to biti tema", izjavio je Kujundžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara