Žene dijele užasna iskustva iz bolnica: "Kao da ti stružu mozak, urlaš od boli"

Žene dijele užasna iskustva iz bolnica: "Kao da ti stružu mozak, urlaš od boli"
Foto: 123rf

NAKON što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić jučer u saboru šokirala javnost osobnom pričom o kiretaži koja joj je napravljena bez anestezije, javlja se sve više žena sa sličnim pričama.

Podsjetimo, Ivana Ninčević Lesandrić je jučer šokirala sabor, ali i cijelu javnost potresnom pričom o spontanom pobačaju i proceduri koja je uslijedila u splitskoj bolnici.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', rekla je Ninčević Lesandrić jučer u saboru.

Nakon što je vijest o izjavi Mostove zastupnice obišla zemlju, na Facebooku su se masovno počele javljati žene sa sličnim iskustvima.

Ovo su njihove priče:

Rekli su mi: "Što će vam anestezija, pa vi ste rodili"

"Meni je rečeno prije mjesec dana u splitskoj bolnici ovako.
Jeste vi rodili?
Ja kažem "da, pa vec sam baka".
O, onda ćemo vas odmah naručiti na kiretažu.
Ja pitam pa zar ne moram obaviti pretrage zbog anestezije.
Ma gospođo, šta će vam, pa vi ste rodili.
Ja sam rekla da ne dolazi u obzir, ja bolove necu trpiti i insistirala sam na totalnoj anesteziji.
Imam zadebljani endometrij i sad čekam odobrenje anesteziologa i sve me strah kad sam sad ovo pročitala jer već imam iskustva šta je to kad te režu bez anestezije. Glupo je više reci da ih treba bit stid jer se to njih uopće ne tiče jer nas ne smatraju ljudima, jadno. Gospođo Ivana, svaka čast što ste progovorili. Ja imam 51 godinu, rodila sam četvero djece za vrijeme Juge, onda su se prema ženama odnosili kao prema kraljicama, a danas svi u crkvi i kunu se u boga, a šta rade ženama".

"Kažu da anesteziju smiju dati samo natašte"

"Prošla sam taj užas. Prije nego je počelo, popila sam kavu. Kažu da smiju dati anesteziju samo natašte. To je prestrašno."

"Kao da ti stružu mozak"

"Pa i meni su dvaput strugali maternicu, prvi put na živo, a drugi put su me uspavali. Grozno, ne želim nikom, Da, grozno je to, kao da ti stružu mozak, urlaš od boli, a doktor se znoji, grozno."

"Umirala je od bolova"

"Prijateljica rodila mrtvorođenče u 20 tjednu. Prošla nakon toga kiretažu zbog posteljice s "koktelčićem", Kao da je na jebenoj plaži. Umirala je od bolova. i vrhunac, držali je 4 dana u sobi s rodiljama."

"Dvije sestre su me držale dok sam vrištala"

"I meni su napravili kiretažu na živo na splitskoj ginekologiji nakon spontanog pobačaja kojeg sam, da stvar bude još gora, imala na dan djedove smrti. Radili su je bez ikakve anestezije, dvije sestre su me držale dok sam vrištala, neopisivo je boljelo. Od toga mi je ostala teška trauma, godinu dana sam se čupala iz depresije. Ministar ne govori istinu, taj se zahvat masovno radi bez anestezije u splitskoj bolnici."

"Pitala bih ja vas kad bi se vama strugali organi na živo treba li vam anestezija ili ne"

"Naravno da treba progovoriti. Šta rade ženama kao da živimo u nekom starom vijeku. Ne znam za koga čuvaju tu anesteziju. Moja sestra je 45 minuta muke i patnje prošla dok su joj strugali maternicu, rekli su joj da joj ne treba anestezija i da to kao ne boli, da šta ona sebi umišlja. Pitala bi ja vas kad bi se vama strugali organi na živo treba li vam anestezija ili ne".

"Nakon svega su mi dali apaurin"

"Znam samo da sam to prošla, da mi rijetki vjeruju da mi nisu dali anesteziju. Nakon svega su mi dali apaurin, zaspala sam do jutra i ujutro: "Diži se, ajd na stolicu (drvenu,hladnu), taj krevet je zauzet. Digla sam se iz kreveta, a već uvoze drugu "mučenicu". A ja..."Šta čekaš možeš kući." Toliko o našim bolnicama."

"Mrcvarenje od sat vremena"

"Na svu sreću, nisam to doživjela, ali moja šogorica je. Spontani pobačaj blizanačke trudnoće, mrcvarenje od sat vremena. Ne razumijem zašto? Zar uz bol za izgubljenim djetetom treba još to mučenje prolaziti? Postoji li neki medicinski razlog da se to radi bez anestezije? A Njonjo nek začepi o neugodnosti, jer je kroz vrijeme dokazao neviđenu besramnost uvlačenja svim premijerima. Ako ga toga nije sram...."

"Drago mi je što je konačno netko o tome progovorio javno"

"Na žalost, ovo se već dugo događa, ne samo na hitnim prijemima i budimo iskreni do kraja - ne samo od mandata ovog ministra. Drago mi je što je konačno netko o tome progovorio javno na pravom mjestu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara