SRJ: ORLIĆ O DALJNJOJ SUDBINI TANJUG-A

Nakon usvajanja ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore, promijenit će se status dosadašnjih saveznih medija, agencije Tanjug, Yuinfo televizije, dnevnika ´Borba´, te Radio Jugoslavije, izjavio je danas jugoslavenski ministar za informiranje Slobodan Orlić.

Usprkos jučerašnjoj izjavi srbijanskog ministra financija Božidara Đelića da Vlada Srbije više neće financirati savezne medije i da se oni sami moraju izboriti za opstanak na tržištu - za neke od tih medija ipak će se naći sredstva u proračunu buduće zajednice, potvrdio je za Hinu Orlić.

´Očito je da tiskani mediji državi ne trebaju, te će se ´Borba´ morati privatizirati, ako za to nađe zainteresirane partnere, kao što su to učinile i ´Večernje novosti´. Kad je riječ o Yu-info televiziji, s obzirom na to da novi zakon ne predviđa da je država vlasnik elektronskih medija, a Radio-televizija Srbije već jest javni servis, ta televizija će morati ući u komercijalizaciju´, dodao je Orlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´S ministrom Đelićem ne slažem se kad je posrijedi agencija Tanjug, jer je već s crnogorskom stranom razgovarano da Tanjug zadrži nacionalni predznak, te bude djelomično financiran bar u iduće tri godine. Radio-Jugoslaviju, koja se emitira na kratkim valovima, nemoguće je privatizirati, te će najvjerojatnije - kao i Glas Amerike ili Radio Slobodna Europa - biti financirana od države´, kazao je Orlić za Hinu.

Glavni i odgovorni urednik Tanjuga Dušan Daković kazao je za Hinu da će odluka o budućem statusu saveznih medija biti politička, ali da ´i budućoj državnoj zajednici treba državna agencija´. U dosadašnjim razgovorima s crnogorskom Vladom, postojalo je raspoloženje da Tanjug ostane državna agencija ´s time što će se najvjerojatnije ući u ugovorni odnos s vladama Srbije i Crne Gore, s točno definiranim međusobnim obvezama´, kaže Daković.

´Vjerojatno je ministar Đelić, kad je govorio o izlasku saveznih medija na tržište, mislio na takav budući odnos´, kaže Daković. On je istaknuo da bi prepuštanje Tanjuga tržištu, koje je još siromašno i nerazvijeno, bilo ´kao da se na tržište stavi muzej´. On je ocijenio da nema agencije koja može opstati bez određenih donacija ili državne potpore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara