Srpska propaganda: "Danci gledali kako Hrvati ubijaju bolesne Srbe"

Srpska propaganda: "Danci gledali kako Hrvati ubijaju bolesne Srbe"

Screenshot: Press, Blic

IAKO to ama baš nigdje u tekstu ne objašnjavaju niti za to raspolažu ikakvim dokazom ili izjavama svjedoka, uredništvo srpskog Pressa u naslov današnjeg izdanja lista stavlja sljedeću tvrdnju: "Danski vojnici gledali kako Hrvati ubijaju bolesne Srbe".

Premda danski vojnici koji su svjedočili o pokolju nad devet hendikepiranih Srba koji se dogodio 8. kolovoza 1995. u Dvoru na Uni ističu, a što je zabilježeno i u podacima iz povjerljivih dokumenata Ujedinjenih naroda koje je objavio Index, da "uniformirani muškarci" koji su likvidirali bolesne srpske civile nisu nosili oznake pripadnosti ni jednoj vojsci, srpski listovi Press i Blic u naslove stavljaju tvrdnje o hrvatskim ubojicama koje ničim u tekstu nisu potkrijepili.

Može se pretpostaviti da su ovakvim "novinarstvom" motivirani prvostupanjskim osuđujućim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine tijekom i nakon Oluje, iako se dvojcu nije sudilo za zločine počinjene u sektoru Sjever. Tako Pressu u nadnaslovu spomenute vijesti stoji: "Zavjet šutnje... Istina o Oluji nakon 16 godina", iako do sada prikupljene informacije o egzekucijama u Dvoru na Uni pokazuju kako su na navedenom teritoriju bile sve tri vojske - hrvatska, srpska i bošnjačka.

Mogući počinitelji

U razgovoru s bivšim predsjednikom HHO-a Žarkom Puhovskim, mogući počinitelji stravičnog zločina u Dvoru na Uni mogu biti: 5. korpus Armije BiH, prethodnici hrvatske vojske ili pak zalaznica srpske vojske.

"Iskustvo koje smo imali prilikom prikupljanja podataka o zločinima nakon Oluje pokazalo je da su zapovjedništva hrvatskih postrojbi bila u najmanju ruku nevoljna baviti se zločinima oko civila, onih u kojim su postojale sumnje da ih je počinila hrvatska vojska. Međutim, u ovom slučaju vrlo su brzo i korektno dokumentirali da se to u Dvoru dogodilo. Po tome se može zaključiti da nitko s naše strane za to nije odgovoran, jer u svim drugim slučajevima u kojima su postojale sumnje da su Hrvati počinili zločin bili su vrlo spori ili su sabotirali dokumentiranje zločina", objasnio je za Index Puhovski, upozoravajući ipak kako se radi o indicijama, a ne dokazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši prvi čovjek HHO-a dodaje, pak, kako je Armija BiH bila na udaljenosti pet do deset kilometara od Dvora. "S jedne strane vojska 'Krajine' je tijekom noći napuštala grad preko mosta, a hrvatska vojska je na udaljenosti od 10 kilometara napredovala prema tom području", kaže nam Puhovski.

"Hrvati su prijavili zločin iz škole"

U razgovoru s fotoreporterom Patrikom Macekom, koji je prvi snimio fotografije pobijenih ljudi, doznajemo slične informacije. "U Dvor sam došao s kolegom, a naši dečki su nas odmah odveli do škole gdje su bili leševi prekriveni plahtama dok su uz njih gorjele svijeće. UN-ovih vojnika više nije bilo", kaže nam kolega dodajući kako se po gradu moglo vidjeti još leševa, da je bilo prisutno još civila, većinom staraca te da su se i dalje povremeno čuli pucnji. Prema njegovim saznanjima, hrvatska je vojska prijavila zločin iz škole u Dvoru na Uni, dok za 5. korpus Armije BiH navodi kako je bio na pet kilometara udaljenosti od Dvora na Uni, na Suhoj međi.

U razgovorima s ostalim kolegama reporterima s ratišta doznajemo da ih hrvatski vojnici baš i nisu vodili na mjesta zločina za koja su postojale sumnje da ih je počinila hrvatska vojska. Takve stvari su se nastojale zataškati. 

Teršelić: Bit će teško otkriti tko je počinio taj zločin

"Naše djelovanje oslanja se prvenstveno na podatke koje dobivamo od svjedoka, odnosno civila koji su živjeli na određenom području. Vezano za ovaj specifičan slučaj nemamo nikakvih podataka", rekla je u razgovoru za Index Vesna Teršelić, voditeljica nevladine organizacije Documenta - centar za suočavanja s prošlošću te jednom od najistaknutijih aktivistica u području zaštite ljudskih prava i izgradnje mira u Hrvatskoj.

Naime, Teršelić kaže kako u njihovoj nevladinoj organizaciji s velikim zanimanjem prate priču o zločinu koji se dogodio u Dvoru na Uni te su za njih mnoge stvari koje su objavljene na danskoj televiziji kao i na Indexu, zapravo nove.

"Nažalost, bit će teško otkriti tko je počinio taj zločin. Bilo bi dobro da se napokon otvori istraga i o tim događajima", kaže Teršelić dodajući kako u vrijeme počinjenog zločina na tom području gotovo i nije bilo civila već su se na manjem području nalazi pripadnici čak tri vojske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara