Srpska skupština za Index: Ne postoji snimka Šešeljevog divljanja

Srpska skupština za Index: Ne postoji snimka Šešeljevog divljanja

Foto: EPA

JUČER poslijepodne mediji su dobili priopćenje Srpske radikalne stranke na ćirilici naslovljeno "Šešelj psovao hrvatsku delegaciju i izgazio hrvatsku zastavu".

>> SMRDI, UŽASNO SMRDI Zašto cijeli državni vrh vjeruje ratnom zločincu Šešelju?

Međutim, s obzirom na to da nitko nije vidio nikakvu snimku Šešeljevog divljanja, poslali smo upit Narodnoj skupštini u kojoj se odvio navodni incident. Zatražili smo da nam ustupe snimku nadzornih kamera, ali snimke - nema.

"U vezi sa vašim zahtevom obaveštavamo Vas da ne postoji video snimak navedenog incidenta. Video nadzor tog dela Narodne skupštine Republike Srbije ne pokriva mesto gde su bile postavljene zastave, jer se nalazi u mrtvom uglu u odnosu na postavljene kamere", piše u odgovoru Narodne skupštine Indexu.Diplomatski skandal


Šešeljeva stranka poslala je priopćenje u kojemu je napisano sljedeće: "Danas je dr. Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, oko 12:00 časova ušao u zgradu Narodne Skupštine Republike Srbije. Sa njim je bio narodni poslanik radikala Filip Stojanović. Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatski zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg. Kad su završili s gaženjem zastave, ušli su u skupštinsko predvorje, gde se nalazila cela delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: "Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, jebem vam majku ustašku svima!", a zatim je produžio u skupštinsku salu da obavlja svoje redovne poslaničke dužnosti."

Iz tog priopćenja Šešeljeve stranke je zapravo krenuo cijeli diplomatski skandal koji je rezultirao time da hrvatska delegacija predvođena predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićom, poznatim pod nadimkom Njonjo, prekine svoj dvodnevni posjet Srbiji samo šest sati od njegova početka. Ono što je prema riječima predsjednice Skupštine Srbije i samoga Njonje trebao biti “povijesni dan”, pretvorilo su u bizarnu diplomatsku lakrdiju zahvaljujući intervenciji osuđenog ratnog zločinca i huškača Šešelja, trenutno još opozicijskog zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Nitko nije ništa vidio

Iako je u beogradskoj Skupštini bio radni dan, iako je bila još više nego inače puna novinara zbog dolaska hrvatske delegacije, baš nitko nije snimio ili fotografirao Šešeljevo navodno gaženje hrvatske zastave. Prilično je čudno kada u 21. stoljeću i sa svom dostupnom digitalnom tehnologijom nema niti jedne fotke ili snimke incidentnog događaja koji se navodno dogodio u javnosti, u zgradi punoj ljudi koji hodaju okolo.

Novinari Indexa kontaktirali su više kolega iz Hrvatske i Srbije koji su jučer bili u Skupštini tijekom posjeta hrvatske delegacije i niti jedan od njih nije vidio navodno gaženje hrvatske zastave niti uspio naći bar jednoga svjedoka koji bi - neovisno o Šešelju - ispričao što se doista dogodilo s hrvatskom zastavom.
 
U medijima nema ni direktnih citata ili barem off the record izjava pripadnika osiguranja koji su navodno morali intervenirati. Oni po Šešeljevoj verziji njega nisu uspjeli zaustaviti, dok po drugoj verziji jesu, ali ključno je da nema od njih nikakve javne potvrde Šešeljeva navodnog divljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara