SSSH želi sudjelovati u usklađivanju zakonodavstva s EU

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) očekuje da će, preko savjetodavnih tijela, biti aktivno uključen u usklađivanje hrvatskoga zakonodavstva s europskim u pregovorima o ulasku Hrvatske u EU, rekla je predsjednica SSSH Vesna Dejanović danas u Slavonskom Brodu.

Ona je na konferenciji za novinstvo naglasila i kako osnovni kriterij pri formiranju pregovaračkih timova za pregovore s Europskom komisijom moraju biti stručnost i znanje, a nikako stranačka podobnost.

"U pregovaračkim timovima moraju biti vrhunski stručnjaci i najpametniji ljudi koje Hrvatska ima jer o tome kakve će uvjete dogovoriti za ulazak u Europu i kako će harmonizirati hrvatsko zakonodavstvo ovisi naša budućnost i budućnost hrvatskih građana. Zato ćemo se žestoko usprotiviti ako se pregovarački timovi budu formirali po nekim stranačkim ključevima", rekla je Dejanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećajući kako su četiri sindikalne središnjice, zbog potpisivanja strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, zamrznule svoj status u Gospodarsko-socijalnom vijeću, Dejanović je ponovno pozvala na socijalni dijalog.

"Ako Vlada zbog jednog ministra ili jedne nevaljane odluke dovede u pitanje čitav socijalni dijalog, onda će doista ulaznica za Europu za tu Vladu biti preskupa", dodala je.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović rekao je kako ih nakon Nove godine očekuju oštrije sindikalne akcije u "Đuri Đakoviću". Do tada, naime, od nove uprave "Đakovića" konačno očekuju prijedlog vlasničkog restrukturiranja. Ponovio je kako ni pod kojim uvjetima neće pristati na smanjivanje broja zaposlenih u toj tvrtki.

Na konferenciji za novinstvo predstavljen je novi povjerenik Ureda SSSH Brodsko-posavske županije Antun Štivić. On je rekao da mu je glavna zadaća podizanje razine socijalnih prava radnika u Županiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara