Stazić: Sutlić i Hloverka su HRT pretvorili u bilten HDZ-a!; Hloverka: SDP pritišće HRT!

Tekst: I.M./ A.B.
Foto: Ronald Goršić/Cropix

"GLAVNI ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak Srzić su javnu televiziju pretvorili u stranački bilten HDZ-a. Emitiranjem 50-minutnog govora Ive Sanadera, održanog na stranačkom skupu, na javnoj televiziji pokazali su javno, drsko, neprofesionalno i neodgovorno da im zakoni ne znače ništa kada je u pitanju interes HDZ-a“, rekao je SDP-ovac Nenad Stazić na konferenciji za novinare komentirajući jučerašnje promoviranje HDZ-a na malim ekranima.

> Kazna do milijun kuna: Emitiranjem Sanaderovog govora HRT prekršio zakon!
 
"Članak 13. Zakona o elektroničkim medijima obavezuje nakladnika u radijskom i televizijskom programu na promicanje nepristranosti u svezi s trenutnom javnom politikom. To se Hloverke Novak Srzić i Vanje Sutlića očito ne tiče. Članak 18. Zakona o elektroničkim medijima zabranjuje promidžbu stranaka osim u vrijeme izborne kampanje. Ni to se Hloverke Novak Srzić i Vanje Sutlića očito ne tiče. Taj isti članak zabranjuje i prikriveno oglašavanje. E, to ih se već tiče, jer ovo oglašavanje HDZ-a jučer nije bilo ničim prikriveno. Ono je bilo izazovno, otvoreno i drsko", ocijenio je Stazić.

"Ni komemoraciji Ivice Račana HRT nije posvetio pozornost kakvu je jučer posvetio političkoj komemoraciji Ive Sanadera"

"Nikada se još do sada nije dogodilo da se emitiraju posebne emisije s bilo kojeg stranačkog događaja bilo koje stranke. Čak je i komemoracija osnivaču SDP-a i bivšem premijeru Ivici Račanu popraćena isključivo kroz informativne emisije. A na toj komemoraciji nije bilo stranačkih obilježja ni stranačkih govora. Tamo su govorili i Schröder i predsjednik Mesić. Toj komemoraciji HRT nije posvetio pozornost kakvu je jučer posvetio političkoj komemoraciji Ive Sanadera", naglasio je Stazić.

Hloverkino opravdanje - "Čista laž i izmotavanje"

Izjavu Hloverke Novak Srzić danu Indexu ("Mi smo emitirali samo oproštajni govor premijera u ostavci (Sanader je postao bivši premijer čim je Sabor prihvatio njegovu ostavku, što znači da od četvrtka nije premijer u ostavci op.a.) i predsjednika HDZ-a kao prvorazredni politički događaj, kako smo ga, kao i svi ostali mediji, tretirali zbog velikog zanimanja javnosti."), Stazić je nazvao "čistom laži" i "izmotavanjem". Prema njegovim riječima "oproštajni govor premijera u ostavci" bio je Sanaderovo obraćanje na press konferenciji u Banskim dvorima.

"Hloverki je sigurno bio dovoljan samo jedan telefonski poziv. Onaj Ive Sanadera"

"Trebao ga je održati i u Hrvatskom saboru, koji ga je i izabrao za premijera, ali se toga kukavički uplašio i pred saborom se nije ni pojavio. Bjegunac od odgovornosti koji je upropastio zemlju, a onda sramno utekao, očito se usudio nastupiti samo pred svojim HDZ-ovcima. Ni sadržajno to nije bio govor makar i bivšeg predsjednika Vlade, nego ostrašćeni politički govor bivšega vođe HDZ-a prepun uvreda i napada na SDP. Valjda se upravo to toliko svidjelo Hloverki i Sutliću pa nisu odoljeli, a da ga ne prenesu u cijelosti u programu javne televizije. Jednako je prozirno Hloverkino izmotavanje o tobožnjem velikom zanimanju javnosti za HDZ-ov kongres i brojnim pozivima građana. Hloverki je sigurno bio dovoljan samo jedan telefonski poziv. Onaj Ive Sanadera", smatra Stazić.

"Sutlić i Hloverka neka slijede primjer svog nalogodavca, čije želje bespogovorno izvršavaju, te podnesu ostavke"

"Na stotine telefonskih poziva primili smo, međutim, u SDP-u. Oni koji svojom pristojbom financiraju HRT su zgroženi. Prijete građanskim neposluhom. Kažu da ne žele više plaćati HRT. Kažu, neka se taj stranački bilten HDZ-a financira iz njihove partijske članarine. Pristojni građani ove zemlje ne žele se dati maltretirati pedesetminutnim propagandnim govorima propalog premijera propale vlade i ne žele to još plaćati iz svojih džepova", naveo je Stazić i poručio: "Zbog ovog neviđenog skandala, SDP od glavnog ravnatelja hrvatske televizije Vanje Sutlića i glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić traži da slijede primjer svog nalogodavca čije želje bespogovorno izvršavaju i da podnesu ostavke. Oni su osramotili HRT i nisu dostojni obnašati javne funkcije koje su im povjerene".

Hloverka: SDP vrši pritisak

Poslijepodne je uslijedila i reakcija Hloverke Novak Srzić koja je, osim što je navela da je Sanader dao najcjelovitiji odgovor na pitanje zašto je otišao, ustvrdila da SDP vrši pritisak na javnu televiziju.

"Napominjem da Informativni program HTV-a nije izravno prenosio stranački skup HDZ-a, pa čak niti dijelove, te odbacujem svaku pomisao da je sa moje strane bilo ikakvog strančarenja ili politikantstva. Izjave, govori ili dijelove govora predsjednika Republike, predsjednika Vlade ili šefa oporbe prenose se i objavljuju na HTV-u bez obzira gdje su izrečeni na proslavama, obljetnicama, stranačkim skupovima", navodi ona. Podsjetimo, Sanader više nije premijer u ostavci nego samo počasni predsjednik HDZ-a.

"Ostavka Ive Sanadera na sve političke dužnosti je prvorazredni politički događaj koji se u Hrvatskoj dogodio prvi put od njezinog postojanja. Kao takav predstavlja predmet posebnog interesa domaće i strane javnosti. Sva sredstva javnog priopćavanja posvetila su veliki dio svoga informativnog programa upravom tom događaju. Najčešća pitanja koja su se u javnosti postavljala su razlozi ostavke, a prema, a prema mojem mišljenju i mišljenju mnogih eminentnih kolega iz drugih medija sa kojima sam jučer razgovarala govor premijera u ostavci ponudio je do sada najcjelovitiji odgovor na pitanje o razlozima ostavke", navodi Hloverka u izjavi koju je objavio HRT.

"HTV nije odgovoran po Zakonu o medijima"

"Stoga sam kao glavna urednica Informativnog programa odlučila da se taj govor bez ikakva kraćenja ili montiranja upravo u interesu javnosti i objavi. Ovu današnju press konferenciju SDP-a mogu samo doživjeti kao dodatni pritisak na HTV. Ovom prilikom želim podsjetiti kako sam u interesu javnosti donosila i odluke da pojedini političari koji nisu željeli sudjelovati zajedno sa ostalim gostima, sami gostuju u Otvorenom. Iako to nije bilo uobičajeno, smatrala sam da oni moraju dobiti prostor, a javnost ima pravo znati što oni misle.

Na kraju, nakon što su u medijima objavljeni navodi kako je emitiranjem govora Ive Sanadera došlo do povrede Zakona o elektroničkim medijima, zatražila sam mišljenje naših pravnika koji su odbacili takve tvrdnje u cijelosti. Isto sam prije donošenja odluke i sama znala. Izjava ili govor od prvorazrednog interesa za javnost ne može biti svedena na puko oglašavanje, samo zbog mjesta i prigode na kojemu je izrečena", zaključuje šefica Informativnog programa HTV-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara