Strenja Linić: Još jednom nadležni reagiraju tek nakon tragedije

Strenja Linić: Još jednom nadležni reagiraju tek nakon tragedije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNICA saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić izrazila je u subotu sućut obiteljima preminulih korisnika Doma za starije osobe u Andraševcu te poručila da su zbog desetaka tisuća starijih osoba u takvim domovima nužne hitne izmjene Pravilnika i Zakona o socijalnoj skrbi.

"Još jednom se, nažalost, događa da nadležni tek nakon tragedije reagiraju na propuste u socijalnoj skrbi najranjivijih građana. Godinama upozoravam na potrebu decentralizacije nadzora u domovima za starije i nemoćne jer se samo tako može dobiti prava slika kvalitete skrbi i pravodobno rješavati sve nepravilnosti", stoji u priopćenju Ines Strenje.

Kaže kako je potrebna decentralizacija sustava

I na plenarnoj sjednici i na sjednici saborskog Odbora, kaže, višekratno je tražila promjenu Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi, s obzirom na to da sada rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima izdaju županije, dok je za inspekcijski nadzor zaduženo Ministarstvo demografije.

Nužna je, naglašava, decentralizacija sustava nadzora nad domovima. Objašnjenje koje je, kaže, dobila od nadležnog Ministarstva bilo je da je za područje cijele RH, s preko 700 domova, zaduženo svega nekoliko inspektora, što je u svakom pogledu nedostatno, pa oni izlaze samo po dojavama o nepravilnostima, ponekad tek nakon više dojava.

Uz rijetke iznimke, brojni domovi su, tvrdi predsjednica Odbora za zdravstvo, bez adekvatne skrbi, s nedostatno kvalificiranim osobljem, a često su osobe starije dobi bez neophodne medicinske skrbi.

O svemu je, podsjeća Strenja, u više izvješća upozoravala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, kao i pučka pravobraniteljica, ali se ništa nije poduzelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara