Štromar se sastao s najmoprimcima i vlasnicima: "Svima ćemo osigurati krov nad glavom"

Štromar se sastao s najmoprimcima i vlasnicima: "Svima ćemo osigurati krov nad glavom"

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar primio je u Banskim dvorima predstavnike zaštićenih najmoprimaca te vlasnika stanova koji su, jedni i drugi, nezadovoljni izmjenama Zakona o najmu stanova, a u izjavi novinarima najavio je daljnje razgovore s njima o toj temi te poručio da će država zaštićenim najmoprimcima osigurati krov nad glavom.

"Mogu samo reći da mi je jasno zašto se 20 godina nitko nije uhvatio u koštac i donio te izmjene", kazao je Štromar novinarima nakon dvaju sastanaka.

Potpredsjednik vlade je kazao kako imamo dvije strane s maksimalističkim zahtjevima "gdje i jedni i drugi žele nešto, traže nešto".

Ističe da je prijedlog izmjena zakona, nužnih zbog presude domaćih i europskih sudova, kojima se štiti privatno vlasništvo, sada u prvom čitanju u saboru te da je s predstavnicima zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova dogovoren novi sastanak u sljedećih deset do 14 dana.

"Zaštićenim najmoprimcima bit će osiguran krov nad glavom"

Na njima će svatko detaljnije iznijeti svoje probleme kako bi se vidjelo "na koji način, eventualno, nekim izmjenama taj zakon u drugom čitanju malo usavršiti".

"Međutim moram reći da trebamo napraviti pravičan i održiv zakon. Ja mislim da on sada jest takav i takav kostur bi trebao i dalje biti, ali ćemo još razgovarati", dodao je Štromar.

Zaštićenim najmoprimcima bit će osiguran krov nad glavom, istaknuo je.

Podsjeća da je izmjenama zakona predviđeno da će država zaštićenim najmoprimcima pet godina, od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2023. godine, subvencionirati cijenu najma (razliku između povećane najamnine i zaštićene najamnine), a nakon proteka tog roka još pet godina subvencionirat će cijenu najma (razliku između povećane najamnine i slobodno ugovorene najamnine) za socijalno ugrožene najmoprimce (obitelji koje po članu imaju manje od 50 posto prosjeka plaće RH).

Navodi i da će zaštićeni najmoprimci imati prvenstvo kad se prodaju državni stanovi te stanovi u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kao i kod prodaje POS-ovih stanova kod kojih će imati i pravo prvenstva kod najma.

"U tome vidim mogućnosti i sigurnost tih građana, najmoprimaca, da se ne trebaju bojati i da će imati osiguran krov nad glavom i zakonom su za to osigurana sredstva", istaknuo je Štromar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara