Stručnjak otkrio kada će se kamenice oporaviti: "Nije katastrofa, ali je alarm"

Stručnjak otkrio kada će se kamenice oporaviti: "Nije katastrofa, ali je alarm"
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL, Facebook

KAKO smo pisali, Hrvati su vlastitim izmetom zarazili cijenjenu malostonsku školjku kamenicu. 

Zbog toga što je na tri od pet kontrolnih točaka na kojima se uzgajaju kamenice utvrđena prisutnost norovirusa koji uzrokuju fekalije, otkazan je i Dan malostonske kamenice koji se trebao održati 16. ožujka.

Sve su izazvale fekalije iz septičkih jama koje se ispuštaju u more, no član udruge Stonski školjkari i voditelj projekta zaštite izvornosti malostonske kamenice Vedran Kunica pojašnjava da ipak nema razloga za paniku. 

Stručnjak: Ovo nije senzacionalno otkriće

"Ovo nije nikakvo senzacionalno otkriće. Mi smo ulaskom u EU preuzeli regulative što se tiče školjkaša. Država mora osigurati monitoring područja tako da se tjedno ili jednom u dva tjedna mora uzorkovati od strane laboratorija i veterinara. Sam monitoring osigurava sigurnost potrošača. Ako je parametar preko granice, zatvara se taj lokalitet", započeo je Kunica. 

Objasnio je po čemu je malostonski zaljev poseban te što pojava norovirusa u kamenicama zapravo znači. 

"Drugdje su većinom proizvodna područja B zone, što znači da imaju česte zabrane. U takvim se slučajevima koriste posebni sustavi. Purifikacijski sustavi drže školjkaši unutar zatvorenog sustava i uništavaju se patogeni. Školjke koje prođu takav proces mogu se prodavati i tijekom zabrane. Malostonski zaljev je s druge strane područje iznimno čistog mora. Nema urbanih sredina, nema industrije. Jako rijetko smo imali slučajeve zatvaranja, i to pojedinačnih zona. Sad nam se dogodio veći broj zona i to sve traje duže, 20-ak dana. To je uzrokovalo buru u javnosti. Nama je alarm da vidimo zašto se to događa", rekao je za Index Kunica. 

"Moramo priznati - uzrok su fekalije. Nije katastrofa, ali je veliki alarm"

"Kod nas su se kamenice jele direktno iz mora, a sad smo došli u problem i pitamo se zašto. Moramo priznati - uzrok su fekalije. Sve septičke jame u krškom tlu završavaju u moru, a svake godine imamo povećanje kuća. Raste turizam pa raste i opterećenje. Izgradnja kanalizacije to ne prati. 70-ih i 80-ih godina je izgrađena kanalizacija za Neum, što je bilo presudno jer je u protivnom prijetilo uništenje zaljeva. Sad smo u poziciji da moramo i druga mjesta priključiti na taj isti sustav. Ako to ne napravimo, ovakvi slučajevi će biti sve učestaliji. Izgubit ćemo posebnost stvarno čiste kamenice i kvalitetu proizvoda", kazao je. 

Pitali smo ga je li moguće da nikome nije palo na pamet da će se ovo dogoditi ako se fekalije u toj količini ispuštaju u zaljev. 

"Mislim da su svi bili svjesni toga. Ne možemo reći da se ništa nije radilo. Imamo neke projekte u Stonu i Slivnom. Moramo cijeli proces ubrzati jer nemamo puno vremena. Ti kanalizacijski sustavi moraju biti što prije dovršeni i stavljeni u funkciju, a tamo gdje još nema projekata, moraju se hitno izraditi. To je neophodno inače scenarij neće biti dobar. Situacija nije katastrofalna, ali ovo nam je veliki alarm da moramo postupati", rekao je za Index Kunica. 

Otkrio kada će se kamenice oporaviti

Pitali smo i kada bi se kamenice mogle oporaviti od norovirusa. 

"Doći će do odumiranja virusa i za 15-ak dana će zone biti otvorene, ali ne smijemo ovo zaboraviti jer će se inače ponoviti", kazao je Kunica. 

Objasnio je i zašto je baš sada, debelo izvan sezone, došlo do zagađenja kamenica fekalijama. 

"To je posljedica velike količine padalina. One su tradicionalno obilnije u siječnju i veljači, a tu je i jugo te dolazi do ispiranja. U kratkom vremenu se dogodi naglo ispiranje podzemnih voda i septičkih jama, dođe do koncentracije virusa u samom moru. Što se tiče kupanja, ta koncentracija je zanemariva, ali kamenica filtrira 20-ak litara mora u jednom satu, u 15-20 dana filtrira ogromnu količinu mora. Ona unosi i akumulira i ono štetno ako se to nalazi u moru. Neki uzgajivači školjaka konzumiraju školjke i u ovom periodu. Onima koji imaju jači imunitet, neće biti ništa, ali inače izazivaju proljev i povraćanje. To su sve virusi i bakterije ljudskog porijekla, došli u more iz nečijeg probavnog trakta", zaključio je za Index član udruge Stonski školjkari i voditelj projekta zaštite izvornosti malostonske kamenice Vedran Kunica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara