Studija otkriva: Mogući predsjednički kandidati u SAD-u se izražavaju kao školarci, Trump najgori

Studija otkriva: Mogući predsjednički kandidati u SAD-u se izražavaju kao školarci, Trump najgori

Foto: Hina

GLAVNI kandidati za američke predsjedničke izbore koriste se u svom govoru riječima i sintaksom tipičnima za učenike viših razreda osnovne škole, navodi se u studiji u kojoj se ističe da je razina njihova vokabulara padala tijekom kampanje.

Donald Trump je zadnji među četvero promatranih kandidata, kako po sintaksi, koja se može usporediti s onom učenika 5. razreda osnovne škole, tako i po leksiku, kakvim se koriste učenici 7. razreda.

Institut za jezičnu tehnologiju sveučilišta Carnegie Mellon (CMU) u Pittsburghu istraživao je leksik i sintaksu govora u kampanji petero kandidata: Donalda Trumpa, Teda Cruza, Marca Rubija, Hillary Clinton i Bernieja Sandersa, uspoređujući ih s onima bivših predsjednika.

Što se tiče leksika, u studiji se navodi da se Trump izražava kao učenik 7. razreda, a Cruz kao učenik 8. razreda. Hillary Clinton je gotovo na razini 9. razreda, Rubio malo iznad toga, a Sanders je najbolji, s rječnikom kao u gimnazijalca.

U studiji se također ističe da se leksičko polje petero kandidata suzilo zadnjih tjedana: koriste se sve jednostavnijim rječnikom.

Što se tiče sintakse, nijedan nije dosegnuo razinu predsjednika Abrahama Lincolna, kojega je glasoviti govor u Gettysburgu bio na razini 2. razreda gimnazije. No nisu ni pali niže od Georgea W. Busha, kojega je sintaksa bila na razini 5. razreda osnovne škole, ističe se u studiji.

U studiji se dodaje da je razina vokabulara bivših predsjednika Abrahama Lincolna, Ronalda Reagana, Billa Clintona i Georgea W. Busha te aktualnog Baracka Obame bila barem na razini učenika 8. razreda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara