Ostaje mu Božji sud: Planinić tražio zabranu Indexa, zemaljski sud odbio katolibansku tužbu

Ostaje mu Božji sud: Planinić tražio zabranu Indexa, zemaljski sud odbio katolibansku tužbu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL, Index

KREŠIMIR PLANINIĆ, odvjetnik, član Upravnog odbora udruge "U ime obitelji", bliski suradnik Željke Markić i vjernik, još je u travnju podnio prekršajnu prijavu u kojoj traži zabranu rada portalu Index.hr zbog tekstova "Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u", "Što slušati u redu za diranje mrtvaca" i "Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti - što bi rekao sveti Leopold?", u kojima se "vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj".

Kako bi dokazao da je vjernik pa samim tim i da su njegovi vjerski osjećaji povrijeđeni i vjerske slobode ugrožene, Planinić je uz tužbu priložio i potvrdu da je primio sve sakramente što ga, barem u njegovom bizarnom poimanju stvarnosti, čini oštećenikom "kao i 85 posto Hrvata".

Tužba je upućena protiv portala Index, direktorice, glavne urednice, te novinara Hrvoja Marjanovića, Vojislava Mazzocca i “nepoznatog počinitelja” koji je potpisan inicijalima "I.K".

Od suđenja međutim neće biti ništa, barem ne na ovom svijetu. Prekršajni sud u Zagrebu nije prepoznao njegov "mučenički" pothvat preuzimanja uvrijeđenosti svih vjernika na vlastita leđa i odbio je Planinićevu tužbu uz obrazloženje da podnositelj optužnog prijedloga nije ovlašteni tužitelj te da "nije učinio vjerojatnim povredu i ugroženost svog osobnog prava na slobodu vjeroispovijedi i slobodnog očitovanja vjere zajamčenog čl. 40 Ustava RH, a samim tim ni svoje ovlaštenje da kao tužitelj - oštećenik može Sudu podnijeti optužni prijedlog".

Tražio zabranu Indexa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, da je sud prihvatio argumente, Index i novinari su prema Prekršajnom zakonu mogli biti kažnjeni zabranom rada do godinu dana. Međutim, u svom su pokušaju da se prikažu kao žrtve bili usamljeni. Vijeće za elektroničke medije zaključilo je da Indexov tekst nije govor mržnje i ne vrijeđa dostojanstvo vjernika, s njima su se složili i brojni intelektualci koji su konstatirali da prijetnja društvu nije Indexov tekst već kršćanski fundamentalizam, a čak se i HND koji je isprva stao na njihovu stranu kasnije ispravljao tvrdeći da se ipak ne radi o govoru mržnje.

I dok je uvrijeđenost Krešimira Planinića očekivana s obzirom da pripada udruzi koja se, između ostalog, bori i protiv "lezbijske kraljice Else" u "Snježnom kraljevstvu", potpuno je nejasno kako je nekom tko se nalazi na čelu odvjetničkog društva uopće palo na pamet upuštati se u ovakve besmislene i loše pripremljene pothvate. Možemo samo pretpostaviti da su bili ohrabreni trenutkom u kojem je Hrvatska hrabro galopirala u Srednji vijek. 

Isto tako, ne smijemo zaboraviti da troškovi ove sulude i nepotrebne epizode, kako stoji u presudi, padaju na teret proračunskih sredstava što se savršeno uklapa u seriju poteza kojom udruga "U ime obitelji" na račun hrvatskih građana promiče vlastite interese, radi na PR-u, a u ovom konkretnom slučaju liječi čak i svoje osobne frustracije.

>> Intelektualci zgroženi HND-om: "Prijetnja društvu nije Indexov tekst, nego kršćanski fundamentalizam"

>> Kako je HND izdao novinarstvo i postao vjerska policija

>> Crkva može sto vi ne možete i ne smijete -  maltretirati i mrtve i žive

>> S vjernicima se ne smije šaliti, oni imaju ekskluzivno pravo proglašavanja tabua

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara