Sudan: Izvješće UN-a je lažno

SUDAN je dao službeni odgovor na izvješće UN-a u kojem je opisano kako sudanska vojska koristi avione maskirane kao avione UN-a ili Afričke unije da bi u Darfur krijumčarila oružje, koje je objavljeno prekjučer u New York Timesu. Odgovor je dao sudanski veleposlanik pri UN-u, Abdelmahmood Abdelhaleem.

Abdelhaleem je rekao da je to izvješće puno laži, te da su avioni vjerojatno snimljeni u Čadu ili Centralnoafričkoj Republici, jer Sudan poštuje odredbe UN-ovog embarga na oružje.

"To je izmišljeno izvješće. Oni koji su ga dali javnosti žele riješiti političke sukobe. Nisu zainteresirani za mir i sigurnost u Sudanu", rekao je, navevši kako su izvješće javnosti pokazali "neprijatelji mira i sigurnosti", te da je njegovo objavljivanje pokušaj uništavanja "jako dobre atmosfere" nastale nakon što je Sudan pristao na drugu fazu trofaznog UN-ovog plana za Darfur, u kojemu će u Darfur biti raspoređeno 3000 UN-ovih vojnika.

Izvješće je novinama dao jedan diplomat iz jedne od 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti, a sastavilo ga je peteročlano povjerenstvo koje Vijeću sigurnosti treba dati mišljenje prije nove rasprave o mogućim sankcijama Sudanu. Budući da su se tri zemlje u Vijeću usprotivile skidanju oznake tajnosti s dokumenta, on neće biti objavljen.

Abdelhaleem je izrazio šokiranost time što je izvješće prikazano javnosti i apelirao je na talijanskog veleposlanika (koji vodi povjerenstvo za Darfur) da istraži koji je diplomat odgovoran za davanje dokumenta javnosti.

Rekao je da "nijedan avion nije raspoređen u Darfur za vojne svrhe". "On je tamo zato što mi imamo pravo na avione. Oni su za odbijanje prijetnji izvan granica. NE koristi se za unutarnje svrhe", dodao je.

Dio izvješća koji je naveo 100 sela koje su vojni avioni bombardirali u Darfuru nazvao je "velikim, velikim lažima", a uopće je cijelo izvješće za njega "lažno".

Abdelhaleemove tvrdnje su naišle na prilično jak demantij kad je jučer navečer jedan pobunjenički vođa rekao Reutersu da su vladini avioni potpuno uništili jedno selo. Na to je vojska odgovorila kako za takav slučaj ne zna.

Sve u svemu, ništa novoga. Kampanja smrti koja je dosad odnijela između 200 i 400 života darfurskih civila, 2,5 milijuna istjerala iz domova i koja samostalno predstavlja najveći genocid današnjice nastavlja se, a Sudan i dalje tvrdi da je u svemu nevin.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara