Suđenje Bandiću razotkrilo kako Željka Markić financira svoje akcije

Suđenje Bandiću razotkrilo kako Željka Markić financira svoje akcije
Foto: FAH, Index

PROŠLI tjedan je konačno započelo jedno od dugo očekivanih suđenja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ono da je pogodovanjem udruzi U ime obitelji oštetio gradski proračun, a nekoliko prvih rasprava nam o njemu i njegovom načinu upravljanja glavnim gradom RH nije zapravo otkrilo ništa novo. Sumnjivi dealovi iza zatvorenih vrata, zaobilaženje procedura, prostačko ponašanje i rječnik - to su sve stvari koje su o Milanu Bandiću odavno javno poznate.

>> U ime obitelji: Plakate iz suđenja Bandiću nismo naručili mi

No zato smo uspjeli doznati doista nevjerojatne stvari u vezi s tim kako se financiraju akcije desno-klerikalne udruge U ime obitelji i njene liderice Željke Markić, što je dosad bilo obavijeno velom tajnovitosti.

Misterij financiranja sakupljanja potpisa za referendum o braku

Željka Markić je na javnu scenu, nakon nekoliko političkih pobačaja, u velikom stilu stupila kao ključna osoba u organizaciji sakupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o definiciji braka 2013. godine. To je odradila iznimno uspješno te joj je uspjelo da promijeni Ustav RH i u njega ubaci definiciju braka kao isključive zajednica muškarca i žene, ali hrvatska javnost nikada nije doznala detalje oko toga tko je cijelu tu kampanju financirao i koliko je sve to koštalo.

Trebalo je tiskati plakate i letke, trebalo je osigurati razne druge materijale koji su potrebni za provedbu sakupljanja potpisa na nivou cijele Hrvatske i još mnogo stvari koje, jednostavno, koštaju. Na kraju je Ustav doista promijenjen, a ostalo je potpuno financijski netransparentno tko je financijski stajao iza cijelog tog pothvata. Naravno, Markić i druge predstavnike U ime obitelji se o tome pitalo, no oni su odbijali dati detaljnije informacije, ponavljajući fraze o tome da ih financiraju obični građani i da je sve po zakonu. Očekivali su da im se vjeruje na riječ, a kako hrvatsko društvo još nije dovoljno demokratski zrelo, mnogi nisu vidjeli problem što se državni ustav mijenja na financijski misteriozan način.

Tko je ''anonimni donator'' koji daje novac za portal Željke Markić?

Isto ponašanje prati i najnoviju Markićkinu inicijativu, pompozno nazvanu Narod odlučuje, čiji je cilj opet mijenjati Ustav RH i to tako da se ukinu stečena manjinska prava i da se promijeni izborni sustav u državi. Opet su novinari pitali kako je sve financirano i opet su dobili iste floskule o građanima te izmotavanja zašto se ne objavljuje detaljan financijski izvještaj s jasnim navođenjem imena i prezimena te pravnih osoba koje su donatori i u kojim iznosima. 

Misteriozno je i financiranje propagandnog portala Željke Markić Narod.hr, za koji se svako malo sakuplja novac, ali se redovito spominje i anonimni donator koji će dati jednak iznos novaca koliko dođe i od fanatičnih podržavatelja. Tko je taj velikodušni anonimni donator, naravno, ne znamo.

No sada zahvaljujući suđenju Milanu Bandiću konačno znamo nešto više o tome kako Željka Markić financira svoje akcije. 

Neplaćeni računi tiskari, radijima, marketinškoj agenciji...

Primjerice, tiskanje plakata za Markićkin propali pokušaj referenduma o izbornom sustavu 2014. uopće nije plaćeno, doznali smo iz svjedočenja vlasnika tiskare koja je to obavila, Vinka Markulina.

''Molim vas da ni optužene ni Grad Zagreb ne teretite za taj novac. Da me je udruga U ime obitelji pitala da ih sponzoriram, ja bih ih i sponzorirao. Na koncu radim i za Crkvu'', rekao je Markulin na kraju svog svjedočenja. Ipak, iako sad tvrdi da ga taj novac ne zanima, Markulin je svojedobno pokrenuo tužbu protiv udruge U ime obitelji. No od tužbe je odustao kada mu je odvjetnik rekao da se vjerojatno neće naplatiti jer je riječ o udruzi koja nema novca.

''Bilo mi je teško prva dva mjeseca nakon posla, a onda sam sve zaboravio. Ja se za tih 142 tisuće kuna ne želim povlačiti po sudu'', rekao je Markulin.

Nije plaćeno ni Borisu Maleševiću preko čije tvrtke je dogovarano tiskanje jumbo plakata i snimanje radijskog spota. ''Zvao me Ivica Lovrić i rekao da će se sve riješiti, ali uskoro je uhićen. Trošak je bio dvadesetak tisuća kuna, a ja sam poslao fakturu udruzi U ime obitelji'', rekao je Malešević tvrdeći da je iz prepiske bilo vidljivo da su oni pravi naručitelji posla.

Novac nisu dobili ni Radio Antena, Narodni radio i niti Enter. Nekadašnja šefica marketinga za te radijske stanice USKOK-u je izjavila da im udruga u Ime obitelji nije platila.

''Vratili su nam račun s objašnjenjem da nisu mislili da će se spotovi zaista emitirati'', rekla je u iskazu USKOK-u Sanja Vernić. Na sudu je pak izjavila da se tog detalja ne sjeća.

Dogovaranje financiranja s moćnicima iza zatvorenih vrata

Dakle, trenutno sa suđenja Bandiću znamo da Željki Markić nije problem iza zatvorenih vrata s njoj (barem u tom trenutku) naklonjenim političkim moćnicima dogovarati netransparentno financiranje svojih akcija, kao i da su iza barem jedne njene referendumske inicijative ostali brojni neplaćeni računi. Tko zna što će se još do kraja suđenja doznati.

No već sada je dovoljno poznato da se zapitamo koliko je pametno, demokratski i konstruktivno dati podršku još jednom pokušaju promjene Ustava RH koji se temelji na financijskoj netransparentnosti i u kojem važnu ulogu igraju osoba i udruga koje su ostavile pregršt neplaćenih računa kada su prethodni put išli u sličnu referendumsku kampanju promjene izbornog sustava.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara