Suđenje Miloševiću: Hrvatski forenzičar svjedočio o ekshumacijama

DR. DAVOR STRINOVIĆ forenzički patolog sa Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu svjedočio je u petak kao vještak o ekshumacijama masovnih grobnica u Hrvatskoj na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u Haagu.
Uz iskaz koji je dao kao sudski vještak, dr. Strinović priložio je fornezički izvještaj o žrtvama rata u RH s podacima o broju žrtava, ekshumacijama i utvrđivanju uzorka smrti. Uz rad na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, dr. Strinović je od 1991. do danas angažiran u Uredu za zatočene i nestale (prije komisija), gdje je zadužen za koordinaciju medicinskog tima kod ekshumacija i identifikacija.

U Hrvatskoj je u ratnom razdoblju 1991.- 95. poginulo 11.834 osobe, a 1.283 se danas vode kao nestale. Do danas je na obdukcijama i ekshumacijama utvrđen uzrok smrti za 5.140 osoba, a od 1995. su iz masovnih grobnica i pojedinačnih grobova ekshumirane 3.373 osobe, rekao je dr. Strinović.

U glavnom ispitivanju koje je vodila tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff hrvatski stručnjak govorio je o ekshumacijama masovnih grobnica koje su kao dokazi ratnih zločina navedene u Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku. Iznosio je podatke o broju tijela nađenih u pojedinoj grobnici, osobnim podacima, ozlijedama i uzrocima smrti te metodama identifikacije.

Tako je govorio o Ovčari, Baćinu, Dalju, Lovasu, Ćelijama, Erdutu, Vukovaru, Tikvešu, Saborskom, Škabrnji, Nadinu i drugim mjestima najtežih zločina koje su srpske snage, pod kontrolom Miloševića, počinile u Hrvatskoj. Spomenuo je i ekshumaciju hrvatskih ratnih žrtava na groblju u Novom Sadu.

Govoreći o Ovčari, rekao je da je u grobnici pronađeno 200 tijela, od kojih je 189 imalo prostrijelne rane od vatrenog oružja, šest ozljede od tupo-tvrdog predmeta, a za pet nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. Za 86 tijela je utvrđeno da su bili ranjenici, a prosječna dob ubijenih bila je 32 i pol godine. Među ubijenima su i dvije žene. Prema stotinama pronađenih čahura uvrđeno je da se radilo o "klasičnoj egzekuciji", rekao je dr. Strinović.

Optuženi Milošević, koji se u postupku brani sam, u protuispitivanju je rekao kako je u Srbiji od svih navedenih mjesta samo Novi Sad gdje su pokopana tijela izvađena iz Dunava.

"Te stvari nemaju nikakve veze ni sa Srbijom ni samnom", ustvrdio je Milošević, koji je 90-ih zaradio naziv "Balkanski krvnik".

Optuženi je pokušao dokazati da podneseno forenzičko izvješće nema punu vrijednost jer je Strinović samo koordinirao rad sudskih medicinara, a nije osobno obavljao ekshumacije i identifikacije.

Strinović je rekao da su "posao obavljali kvalificirani stručnjaci" te da je on osobno identificirao oko 1.000 osoba.

Optuženi je također tvrdio da se u Hrvatskoj ne ekshumiraju srpske žrtve, na što je vještak iznio podatak da je nakon 95. ekshumirano 481 tijelo na području Knina, Gračaca i Korenice, a naveo je i podatke o ekshumacijama Srba u Snjegoviću, Rizvanuši (Paulin dvor), Pakračkoj poljani, Medačkom džepu, Vukovaru i Karlovcu.

"Amicus curiae" Branislav Tapušković iskoristio je prisustvo Strinovića za pitanje o praksi korištenja metode "parafinske rukavice" u istragama krvnih delikata u Hrvatskoj.

Ovoga je tjedna, naime, finska forenzičarka dr. Helena Ranta na suđenju Miloševiću rekla da se radi o "zastarjeloj i nepouzdanoj metodi koja se spominje samo u povijesnim udžbenicima".

Dr. Strinović je potvrdio da se pozitivni nalaz parafinske rukavice (barutni rezidui na ruci) i dalje koristi kao glavni dokaz da je osoba pucala iz vatrenog oružja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara