Suđenje Miloševiću: Svjedok C-061 je Milan Babić

BIVŠI premijer tzv. Republike Srpske Krajine Milan Babić ključni je svjedok C-061 haškog tužiteljstva na hrvatskom dijelu suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Babić je deset dana svjedočio uz maksimalne mjere zaštite koje su uključivale zaštitu osobnih podataka, elektronsko iskrivljavanje glasa, zaštitu lika i nebrojene zatvorene sjednice, no danas  je zatražio da nastavi svjedočiti pod svojim imenom.

Glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann objasnila je u telefonskom razgovoru iz Den Haaga kako je bilo više razloga za takav zahtjev. U medijima je objavljeno mnogo podataka koji su otkrivali njegov identitet uključivši slike. Babić je također procijenio da je u interesu javnosti da se čuje sve što on i Milošević govore u sudnici a što je dosad bilo nemoguće jer se veliki dio njegova svjedočenja odvijao na zatvorenim sjednicama. Hartmann je kazala i kako je Babić bio izložen i prijetnama i pritiscima. Dodatni razlog koji je Babić naveo kao razlog za svjedočenje uz otkriveni identitet bio je i njegova želja da na taj način pridonese pomirenju.

Babić je, inače, u optužnici koja Miloševića tereti za ratne zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj, naveden kao jedan od sudionika zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio pripojiti Srbiji etnički očišćene dijelove Hrvatske.

Tijekom svjedočenja u srijedu Babić je rekao da su oružane sukobe na Plitvicama i u Borovom Selu u proljeće 1991. godine izazvali Srbi. Dodao je da je do intervencije hrvatske specijalne policije na Plitvicama 30. ožujka 1991. došlo nakon što su ondje raspoređene srpske snage pod kontrolom tadašnjeg kninskog šefa policije Milana Martića i obavještajne službe (DB) Srbije.

Babić je kao svjedok C-061 opisao kako su srpske snage bile raspoređene u borbeni poredak po šumama te da su ispalile tromblon na autobus u kojem su bili hrvatski specijalci, a nakon čega je nastalo ˝puškaranje˝.

Bivši premijer tzv. Republike Srpske Krajine svjedoči uz prisustvo odvjetnika jer je tužiteljstvo otvorilo mogućnost podizanja optužnice protiv njega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara