Summit G8: u središtu bilateralnih sastanaka susret Bush-Chirac

Drugog dana summita skupine G8 u Evianu svjetski čelnici uz redovne održavaju i niz bilateralnih sastanaka, a posebnu je pažnju medija privukao sastanak američkog i francuskog predsjednika, Georgea W. Busha i Jacquesa Chiraca.

Chirac je izrazio "svoje najiskrenije želje" u uspjeh sastanka koji će Bush u utorak u Egiptu održati s arapskim čelnicima, te sastanka u srijedu u Jordanu gdje će o novom mirovnom planu za Bliski istok Bush razgovarati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmudom Abbasom.

"Znam da će to biti težak proces, i razumijem da moramo raditi s našim saveznicima, poput Francuske, kako bi taj proces završio uspješno", rekao je Bush.

Chirac je sa svoje strane kazao kako vlade zemalja G8 u potpunosti podržavaju novi mirovni plan za Bliski istok.

"Naša podrška, podrška Francuske ali i EU i Rusije, akcijama koje poduzima američki predsjednik je bez rezerve", istaknuo je Chirac.

Dvojica čelnika vidno su nastojala ostaviti dojam o ponovo uspostavljenim dobrim odnosima nakon što su oni bili narušeni neslaganjima oko rata u Iraku.

Američki je predsjednik novinarima kazao kako je odlučan u tome da okonča izraelsko-palestinsko nasilje i da ostvari viziju "dviju država koje u miru žive jedna pored druge".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je također istaknuo da sve strane u sukobu moraju pokazati "odgovornost kako bi se postigao mir".

Bush će zbog summita u Egiptu otputovati iz Eviana prije kraja summita G8.

Što se tiče Iraka, pitanja oko kojeg je posljednjih mjeseci došlo do nesuglasica između SAD i Francuske koja je predvodila "mirovni kamp" unutar UN-a, čini se da je Chirac promijenio stajalište.

"Imamo solidnu osnovu koja odgovara rezoluciji 1483" UN-a, rekao je francuski predsjednik odgovarajući na pitanje o mogućnostima da Pariz i Washington zajedno djeluju u Iraku. Rezolucija 1483, usvojena jednoglasno 22. svibnja u Vijeću sigurnosti UN-a, ukinula je nakon 13 godina međunarodne sankcije Iraku.

Američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair dugo su u ponedjeljak u četiri oka razgovarali, a u središtu njihova razgovora bio je Irak te situacija na Bliskom istoku.

"Govorili su o situaciji u Iraku, mirovnom planu za Bliski istok kao i nizu drugih tema vezanih uz G8", kazao je jedan britanski izvor ocjenivši razgovore "vrlo konstruktivnima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara