Superbrzi njemački vlak kasnio dva sata

Superbrzi njemački vlak kasnio dva sata

Foto: Facebook

BRZA željeznička linija između Berlina i Muenchena na kojoj je redovan promet uspostavljen u nedjelju, prvog dana kasnila je s dolaskom u bavarsku prijestolnicu čak dva sata, pišu mediji.

Vlak na brzoj liniji doživio je kvar pa je morao biti premješten na sporiju željezničku trasu, zbog čega je kasnio dva sata.

Vlakovi koji će povezivati dva grada postizat će brzinu od 300 km na sat, a trebali bi putovanje između Berlina i Muenchena skratiti sa šest na četiri sata.

Kancelarka Angela Merkel u petak je sudjelovala u inauguraciji te željezničke veze, čija je realizacija trajala dva desetljeća i stajala 10 milijardi eura.  

Merkel se popela na vlak na njegovoj pretposljednjoj stanici, berlinskoj postaji Suedkreuz, prije nego li je vlak stigao na zadnju destinaciju, glavni gradski kolodvor.

Potom se obratila publici opisavši projekt uspostave brze željezničke linije kao postignuće koje oduzima dah.

Ovaj projekt dugo se realizirao. Prvi put ga je u plan stavila njemačka vlada 1991. nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke.

I samo ime projekta, Njemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava promet između dvaju gradova koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom.

Puštanje u promet brze linije popraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara