Suspendirani Ćićo Senjanović otkriva: Ne smijemo kritizirati Todorića i Pavića!

PRENOSIMO vam što je slavni kolumnist Slobodne Dalmacije, Ćićo Senjanović, ispričao u razgovoru za Index, a što ne može napisati u Slobodnoj Dalmaciji. Danas mu nije izašao tekst, unatoč tome što ga je napisao kao i svaki dan.

Nije bilo ni njegovog "Ajme meni". Kaže da je iz treće ruke saznao da je suspendiran, što je odgovor na otvoreno pismo Ninoslavu Paviću, šefu Uprave Europa Press Holdingu.

Problem je nastao, kaže, kada je pedesetak novinara protestiralo protiv preseljenja u Dugopolje, i kada je glavni urednik Zoran Krželj "u vlastitoj novini napisao članak kakav se ne pamti u povijesti novinarstva - napao je svoje novinare zbog toga što su iskazali svoje mišljenje".

Veto na pisanje o špokricama u Slobodnoj, Pleša iz odmazde ukinuo Pomet

"Kada sam ja to pročitao, takvu mi je muku učinilo, jer ja ne mogu pisat' ako nisam čist ispred sebe. Jer novinari su tu da pišu o nepravilnostima, dičimo se istinoljubivošću, a kad se neka šporkica dešava u našem okruženju onda moramo šutit', a pisat' sve što se događa okolo. Ponukani tim napisali smo pismo, i umjesto da se zamisle nad tim pismom oni smjenjuju ljude s položaja. Mene nemaju odakle smijeniti, meni su već ukinuli Pomet. Također u znak odmazde, to je učinio Mladen Pleše, sada je urednik Jutarnjeg lista", kaže Senjanović.

I u Jutarnjem i u Slobodnoj te dočeka neki Pavić

"Tuga hrvatskog novinskog prostora je što je njegov veliki dio zaposjeo EPH, pa kada ideš u Jutarnji ili Globus, opet te dočeka neki Pavić, ili nekakav (direktor EPH Stipe, op.a.) Orešković ili nekakav njihov poslušnik. Tragedija Slobodne Dalmacije je što je za urednika dobila čovjeka koji je pao iz aviona, izbacila ga je poplava. On ni po čemu ne zaslužuje voditi Slobodnu Dalmaciju, on je tu došao kao prijatelj Oreškovićev i takav čovjek kroji nam neku politiku, i ja se njega moram strašiti, ja o njemu moram ovisiti, to je da čovjek izgubi pamet", kaže kolumnist o Krželju.

Slobodna prodala 1100 metra kvadratnih Ulici Ruđera Boškovića Todoriću

Osim toga, kaže Senjanović, "stalno govore kako nema drugih solucija osim odlaska u Dugopolje": "Upravo je sada u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu Slobodna Dalmacija prodala 1100 kvadrata direktoru Konzuma, Todoriću, od čega 800 kvadrata u prizemlju što je dovoljno za kompletnu redakciju, a nama pričaju bajke i sele nas 20 kilometara od Splita, preko dvije općine".

Aluzije na Pavića i Todorića su nedopustive

"A onda kada se čovjek pobuni, onda je državni neprijatelj, glavu pod stol i moraš se patiti i misliti jesi rekao nešto da se gospoda ne uvrijede. I onda, krivi smo mi, koji smo reagirali, a ne ovi koji su nas doveli u ovu situaciju. Sve, što god čovik napiše, što bi se ticalo aluzije na Todorića ili Pavića, urednik koji je postavljen prvi je čuvar, sa sjekirom sve baca vanka i nema šanse da išta napišete u svome listu", progovara kolumnist.

Tuga je, kaže on, kada apel pedeset novinara ne može izaći, ali zato Uprava preko svoga namjesnika može ubaciti što god želi, pa čak i vrijeđati te novinare koji se osjećaju loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna caka preseljenja - prodaja prostora

Možda su oni i u pravu s tim što traže da objedinjavaju sve te medije, televiziju i tako dalje, kaže Senjanović, ali nitko ga ne može uvjeriti da u Splitu nema prostora.

"Ima poviše Lidla, Uzora, ima na sto mjesta ako ima dobre volje. Ali glavna caka je u tome što oni ovaj prostor u kojem se mi sad nalazimo žele prodati pod zlato. Njima je biznis na prvom mjestu i baš njih briga za osjećaj, za probleme grada, tradiciju, njima su važni novci. Kad oni zgrabe tu, onda će odmah možda lako prodati i cijelu Slobodnu Dalmaciju, kad se oni nakesaju", predviđa.

Dočekali Pavića kao spasitelja, a sada ga vide kao okupatora

"Mi smo njih dočekali kao spasitelje. I stvarno su nas spasili jer unutar Slobodne su bile lijeva i desna strana, i došao je Pavić i dočekali smo ga k'o Boga. Sada ga doživljavam kao našeg okupatora. A domaće izdajnike, tu je Krželj, tu je Ranko Ostojić - oni rade za svoje plaće i interes, oni su goniči robova, oni su kapo u logoru. Tu je samo biznis i ja ne vidim nikakve druge razloge, samo nekretnina. Neka štamparija i distribucija budu u Dugopolju", preporučuje im.

Što je s argumentom Uprave da se novinari bune zbog lijenosti i komoda?

"To je donekle i uvredljivo. O Dugopolju već govorim dugo i meni je savjest čista. Ima tu možda i malo straha i malo komoda, može biti i ta dimenzija. Ali to se mene ne tiče, baš me briga za te razloge, jer mogu sve preko laptopa. Ja gledam na dimenziju osiromašenje grada - Slobodna je simbol, jedan od stupova Grada, kao i Hajduk i Sveti Duje, i to se ne može čupati iz grada", kaže on.

Pavić rekao da ulazi sa strahopoštovanjem u Slobodnu

"Kad je Pavić došao u Slobodnu Dalmaciju, rekao je da ulazi sa strahopoštovanjem i da zna što je brend i da to poštuje, i sada taj brend nosi dvije općine izvan Splita", zaključuje Senjanović.

Što će raditi Ćićo sad kad je suspendiran?

"Sad ću malo gledati televiziju, popiti malo mlijeka... Ma znate, toliko je čovjek rezigniran, nemoćan, bespomoćan, a ljudi su ucijenjeni poslom i životom, i svi su ogorčeni, ali svatko gleda da ne izgubi to malo što ima. Ja sam spreman povući sve konzekvence. O meni ne ovisi ništa, ovisi utoliko što ja mogu zakucati na bilo koja vrata, pa hoće li me primiti da pišem. Ja ću svoje tjerat', a ako ne mogu reć' Slobodnoj, ja ću naći način da napišem svu ovu muku ovoga što su nam napravili".

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara