Sutra će pred saborom sindikalci dijeliti letke i prosvjedovati protiv izmjena ZOR-a

UOČI rasprave o izmjenama Zakona o radu (ZOR), pred Hrvatskim će se saborom sutra okupiti predstavnici nekoliko sindikata kako bi dijelili letke i prosvjedovali protiv predloženih izmjena.

Čelnici Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) najavili su da će zastupnicima dijeliti letke kako bi ih naveli da glasuju protiv izmjena ZOR-a kojima se smanjuju radnička prava.

Vodstvo HUS-a će zastupnicima dijeliti svoje amandmane na Konačni prijedlog izmjena ZOR-a, koje su već uputili svim Klubovima zastupnika.

Sindikat poljoprivrede je pak najavio da će njegovi čelnici pred Saborom prosvjedovati protiv novog ZOR-a.

No, sindikalci će te akcije organizirati odvojeno, bez ikakve koordinacije, jer su se uoči sindikalnog referenduma, na kojem se članstvo izjašnjavalo prihvaća li rezultate pregovora socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a, posvađali i razišli.

Sindikat poljoprivrede, koji je član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), čak je najavio da će zbog afirmativnog stajališta vodstva SSSH o izmjenama ZOR-a preispitati svoj ostanak u najvećoj hrvatskoj sindikalnoj središnjici.

Budući da iz sindikalnih podružnica dolazi snažan pritisak za izlaskom iz SSSH, Glavni odbor Sindikata poljoprivrede o tome će odlučiti na sutrašnjoj sjednici, rekao je predsjednik sindikata Josip Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na referendumu, provedenom od 16. do 18. lipnja, većina izašlog članstva izjasnila se protiv predloženih izmjena ZOR-a, prvenstveno zbog skraćivanja otkaznih rokova, smanjivanja otpremnina i povećanja broja zaposlenih kod malih poslodavaca.

Od ukupno 201.000 članova SSSH referendumu je pristupilo 46,8 posto, od kojih se negativno izjasnilo 82,4 posto, a pozitivno 15,8 posto.

Glasovi 39.000 članova Sindikata poljoprivrede, koji je samostalno organizirao referendum, nisu uračunati u rezultate referenduma u okviru SSSH.

Od 45.000 članova URSH-a na referendum je izašlo 78,2 posto, od kojih je "Ne" zaokružilo 93,36 posto, a "Da" 4,30 posto.

Od 33.629 članova HUS-a izašlo je 58,9 posto članova, od kojih je protiv bilo 84,7 posto, a za 14,9 posto.

Od 92.292 članova Nezavisnih hrvatskih sindikata pristupilo je oko 71 posto, od kojih je 94,4 posto zaokružilo "Ne", dok se 4,4 posto izjasnilo za odgovor "Da".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara