Sutra početak razminiranja pruge Vinkovci - Osijek

HRVATSKE željeznice (HŽ) danas su izvijestile da sutra, 4. lipnja, kreću radovi na razminiranju pruge Vinkovci Osijek prema projektu razminiranja koji je izradio Hrvatski centar za razminiranje.

Pruga Vinkovci - Osijek duga je 33 km i tijekom rata je znatno oštećena, oko 10 km kolosijeka je potpuno uništeno. U funkciji je i tijekom rata bilo 4 km pruge na relaciji kolodvor Osijek - stajalište Brijest. Pruga je mjestimično već razminirana, a da bi se pruga mogla obnoviti i mjestimično ponovno izgraditi potrebno je razminirati pojas od 25 metara sa svake strane od osi pruge da bi se omogućio nesmetan pristup pruzi mehanizacijom. Razminirat će se površina od nešto više od 600.000 kvadratnih metara pružnog pojasa.

Radovi na razminiranju trebali bi biti dovršeni u roku između 90 i 140 radnih dana, a očekuje se da će radovi biti dovršeni prije ugovorenog roka. Vrijednost radova je 6,8 milijuna kuna, a troškove snosi HŽ. Ugovor je potpisan 20. svibnja 2003. između HŽ-a i HCR-a s jedne strane i AKD Mungos s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon razminiranja na teren će izaći projektanti koji trebaju utvrditi opseg i vrstu radova na obnovi pruge, iskolčiti trasu pruge, projektirati i popraviti oštećene pružne građevine i ponovno izgraditi jedan most raspona 11 metara. Radovi na obnovi pruge trajali bi oko šest mjeseci, a radovi bi mogli početi još ove jeseni ako budu povoljne vremenske prilike. Vrijednost radova na obnovi pruge je oko 60 milijuna kuna.

Radovi započinju od Vinkovaca prema Osijeku. Mjesto početka radova u 11,00 sati obići će i župan vukovarsko-srijemski Nikola Šafer, izvijestio je HŽ.

(Hina) pp ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara