Švaljek svjedočila na suđenju Bandiću, pitali je o Mili Horvat

Švaljek svjedočila na suđenju Bandiću, pitali je o Mili Horvat
Foto: Sanja Padjen / Index

NASTAVLJENO je suđenje Milanu Bandiću i suradnicima za aferu Agram. Trebalo je biti ispitano pet svjedoka, ali na ročište nisu došli jedna od Bandićevih tajnica, Marija Caharija, i Ratomir Jureković, koji su se netom prije rasprave ispričali bolešću.

"Danas imamo dosta bolesti", komentirala je sutkinja.

Nije se pojavila ni Dijana Muhović, koju su namjeravali ispitivati o odlasku službenim automobilom na višednevni pogreb žive majke. 

Izmijenila ugovore Bandićevim poslušnicima

Svjedočila je nekadašnja dogradonačelnica Sandra Švaljek, danas viceguvernerka Hrvatske narodne banke. 

"Nisam sudjelovala u odlukama koje se tiču zamjena zemljišta i zapošljavanja. Gradonačelnik me u većini odluka nije konzultirao", rekla je Sandra Švaljek.

Na pitanja o funkcioniranju Ureda gradonačelnika Švaljek je uglavnom odgovarala da se ne sjeća najbolje i upućivala na pročelnika Mira Lacu, koji joj je sjedio iza leđa, ali sutkinja ju je upozorila da je Laco tu u svojstvu optuženika, a ne svjedoka.

USKOK je zanimalo i što zna o radu Marije Caharije, jedne od Bandićevih tajnica.

"Nakon što je Bandić uhićen, uočila sam da koeficijent iz njenog ugovora o radu ne odgovara njenom radnom iskustvu i ponudila sam joj novi ugovor. Isti problem sam uočila i kod Ivana Jurčića, gradonačelnikovog vozača, i kod Pavle Šušković, koja je radila u protokolu. Neki su zbog toga negodovali, ali morali su ih prihvatiti", svjedočila je Sandra Švaljek, koja je njihove ugovore provjeravala kada im je imena pročitala u optužbama koje se Bandiću stavljaju na teret.

Sve su ih pohapsili

"Nisam se interesirala kako su dobili takve ugovore jer se nisam imala kod koga interesirati. Svi koji su mi mogli dati odgovore bili su uhićeni", rekla je Švaljek. 

O Robertu Ljutiću, Bandićevom neslužbenom tjelohranitelju, Sandra Švaljek je rekla da je gradonačelnik stalno pratio na terenu i da je prisustvovao svim dnevnim kolegijima. Međutim, Sandra Švaljek nije znala na kojem je točno radnom mjestu bio zaposlen. O Ljutićevoj krivotvorenoj diplomi razgovaralo se neformalno na kolegiju, ali Sandra Švaljek ne zna je li se išta po tom pitanju poduzimalo. 

"Ljutić je bio jako odan Bandiću i sve bi bez pogovora učinio", rekla je Švaljek.

"Jeste li i vi bili odani gradonačelniku?" pitala je sutkinja Rahela Valentić.

"Ne znam koja je svrha ovog pitanja, ja sam bila izabrana dužnosnica", odgovorila je Sandra Švaljek. 

Oduzela im automobile

USKOK je Sandru Švaljek pitao i kome je kad je Bandić završio u pritvoru oduzela službene automobile.

"Bio ih je veći broj, ne mogu se sjetiti svih. Među njima su Stipo Zeba, Željko Horvat i Robert Ljutić, koji po funkciji nisu imali pravo na automobil", rekla je Švaljek koja je ustvrdila da im je Bandić dao gradske automobile. 

USKOK ju je pitao može li se na službeni put poslati Mila Horvat koja nema nikakve veze s gradom.

"Vjerojatno je moguće, ali ja to nikada nisam napravila dok sam obnašala dužnost gradonačelnika, odnosno dok je Bandić bio u pritvoru. Ne znam na temelju kojih odluka je poslana na službenom putovanje s vozačem i automobilom ali smatram da to nije u načelu s temeljnim načelima Zakona o proračunu koja nalažu dobro upravljanje financijama", rekla je Sandra Švaljek, koja je odgovarala i na pitanje je li protuzakonito službenim vozačem i službenim automobilom ići na svinjokolju.

Krstitke, sprovodi, klanja su privatni događaji

"Ta djelatnost nije bila u djelokrugu djelatnosti grada Zagreba, u isto spadaju i krstitke i sprovodi jer su to privatni događaji, a sasvim je jasno da se na sprovode uglednika može ići kao izaslanik grada", rekla je Švaljek.

Krsnik pitao smije li na službenom putu usput zaklati svinju

"Mogu li ja na službenom putovanju, ako sam obavio posao, usput otići na svinjokolju ili moram ostati cijeli dan u hotelu?" upitao je odvjetnik Krešimir Krsnik.

"Na službenom putu možete ostati onoliko koliko je potrebno da se obavi svrha poslovanja. Ako ste ostali dulje, trebali biste to napraviti o svom trošku", odgovorila mu je Švaljek.

Odvjetnicu Jadranku Sloković zanimalo je i u kakvim je odnosima Sandra Švaljek s Milanom Bandićem.

"Kada se kandidirao na izborima, njegova politička ideja je bila da ide s ljudima koji imaju stručne reference i tada smo se upoznali te sam to prihvatila. Odnos nam je bio isključivo profesionalan i korektan. Nakon što mi je otkazana punomoć da obavljam poslove gradonačelnice, više nismo imali nikakav odnos. Nismo imali nikakvih prilika susretati se", rekla je Sandra Švaljek. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara