Svatovski dernek u HDZ-u

HDZ slavi, za njih su dosadašnji DIP-ovi rezultati dovoljni i tako se ponašaju. Predsjednik Ivo Sanader je održao pobjednički govor, dva sata kasnije napustio Mimaru, a na podiju ostade mladež HDZ-a, korak do razdrljenih košulja.

"Kamen, krš i maslina; Vino, ganga, Neretva; Sve to ima zemlja ta Moja Hercegovina ", kaže pjesma na koju se veselo kolo u Mimari ljuljalo u noćnim satima, svjesno ili nesvjesno metafore. Zapjevao je i Miroslav Škoro, kako ga je Nina Badrić nazvala, "novopečeni zastupnik". Pjevala je i vesela šokadija i klape, a šljokice su posvuda sjale - HDZ-u ni ne pada ništa drugo na pamet nego da je večeras njihova fešta i da će Državno izborno povjerenstvo sutra u 13 sati povećati ili barem potvrditi njihovu trenutnu prednost.

HDZ-ov stožer dosegnuo je stanje ekstaze odmah nakon prvih DIP-ovih rezultata bez glasova dijaspore, a koji su govorili kako je s 8 posto obrađenih biračkih mjesta SDP osvojio 52 mandata, a HDZ 61 mandat.

"Đuro, jesam ti rekao?! Deset razlike!", kometirao je egzaltirani Ratko Maček najnovije rezultate putem mobitela s izvjesnim Đurom. Doduše, ta se razlika smanjila na četiri, odnosno na 61 HDZ-ovih naprema 57 SDP-ovih mandata, s tim da HDZ itekako računa na dijasporu, koja im daje još šest mandata.

Hrvatska demokratska zajednica objavu naslužbenih rezultata izbora čekala je u Muzeju Mimara, gdje su se do sada pojavili svi Sanaderovi ministri, izuzev Ivice Kirina. Tamo su Dragan Primorac, Kolinda Grabar-Kitarović, Ivan Ljubičić, Berislav Rončević, Damir Polančec... a Petar Čobanković došao je pred sam kraj.

Do 19 sati je u HDZ-ovu stožeru sve bilo mirno, baratalo se rezultatima anketa, na koje se u svom govoru osvrnuo i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader i izgledalo je kao da se čekaju svatovi - uz cvijeće, bijele stolnjake, kanapeiće i sokove, s tim da su stigli su i gotovo svi HDZ-ovi kampanjski pjevači i sportaši.

Kosor: Ni 2003. izlazne ankete nisu bile na strani HDZ-a

Ministrica Jadranka Kosor bila je među prvima koji su prekinuli predizbornu šutnju nakon 19 sati, prokomentiravši u razgovoru za Index netom objavljene rezultate izlaznih anketa, koje su pokazale da je SDP u prednosti. Naime, prema rezultatima Pulsa (podaci obrađeni do 17 sati), SDP je osvojio 62 mandata u Saboru, a HDZ 57. U ove rezultate nisu uračunati glasovi iz dijaspore.

"Večer je tek počela, izlazne ankete ni 2003. godine nisu bile naklonjene HDZ-u, treba brojati sve glasove", kazala je tada Kosor, koja je sličnu izjavu, ne skidajući osmijeh s lica, ponovila i po objavi DIP-ovih rezultata. Govoreći o dijaspori, prokomentirala je kako "nema razlike među glasovima zbrojenima u Hrvatskoj i vani". "Kada se zbroje svi glasovi, tada će se znati pobjednik, ja sam uvjerena da će to biti HDZ", samouvjereno je kazala Kosor.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček zajedno s Kosor umanjio je značaj izlaznih anketa, ponavljajući kako HDZ prema izlaznim anketama ni 2003. godine nije vodio. Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, kaže kako su konačni rezultati oni koji se broje.

Šeks: Lopta je okrugla, vederemo!

Upitan o tome kako komentira rezultate izlaznih anketa, koji kažu da je HDSSB osvojio četiri mandata, i to baš u njegovoj izbornoj jedinici, donedavni predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks , kaže: "O, pa lopta je okrugla, vederemo!", te nastavlja: "Ja sam prošao križni put, ovo mi je već šesti put".

Primorac: Ako u dijaspori osvojiimo 4 mandata, to će biti ogroman uspjeh

Svježe regrutirani član HDZ-a, Dragan Primorac, upitan o tome kako komentira odaziv dijaspore koji je za 5 posto veći nego na prošlim izborima, kaže: "Startali smo iz iznimno teške situacije zbog novog zakona prema kojemu je 38 tisuća glasača izgubilo pravo glasa", tvrdi on, te nastavlja kako je ove godine uskraćeno pravo glasa onima koji imaju osobne iskaznice i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"U dijaspori smo prešli 15 tisuća kilometara i odaziv je bio nevjerojatan, slali smo poruku mira i suživota i nisam dobio niti jedan negativan komentar", kaže Primorac, a upitan o tome hoće li biti zadovoljan ako HDZ, kao i na prošlim izborima, u dijaspori osvoji 4 mandata, odgovara: "To bi bio ogroman uspjeh".

Mišo Kovač dočekan kao predsjednik stranke

Kada je u muzej ušetao Mišo Kovač, mnogi su po pljesku i ovacijama s kojima je dočekan pomislili da je u stožer HDZ-a ušetao sam predsjednik stranke Ivo Sanader. "Hvala ti, legendo", kazao je Luka Bebić Kovaču, stisnuvši mu ruku, kao i mnogi HDZ-ovci koji su to pokušavali učiniti. Mišo se nakon toga smjestio među sportašima koji su u predizbornoj večeri također došli podržati HDZ - Draženom Ladićem, Dubravkom Šimencom i drugima.

Rončević: Prekršio sam predizbornu šutnju, rekao sam punici da ide glasati

Berislav Rončević, upitan o tome je li kršio predizbornu šutnju, "priznaje" da jeste, pa obrazlaže: "Jesam, jer sam punici kazao da mora izaći na izbore". Upitan o vjerodostojnosti GONG-ovih rezultata, koji kažu, za razliku od drugih preliminarnih rezultata, da je HDZ u vodstvu u odnosu na SDP, komentira: "Naravno da vjerujemo GONG-ovim rezultatima, jer oni iznose prepiske zapisnika biračkih odbora", kaže Rončević.

Upitan o četvrtoj izbornoj jedinici, gdje on zajedno s ministrom Ivicom Kirinom ne prolazi u Sabor prema nekim rezultatima, kaže: "Ne brinem se ja za mene i Kiru". Objašnjava to time što su "njihovi gradovi puno manji od primjerice Osijeka".

Ivan Šuker: Premijer Hrvatske iduće četiri godine je Ivo Sanader

Na pitanje za komentar rezultata izlaznih anketa prema kojima vodi SDP, aktualni ministar financija, HDZ-ovac Ivan Šuker, rekao je da su to tek izlazne ankete, ali da će HDZ biti relativni pobjednik kad stignu rezultati iz dijaspore.

"Premijer Hrvatske u sljedeće četiri godine je Ivo Sanader. Vezano za moguće koalicijske partnere, moram reći da ćemo razgovarati sa svima, ali očekujemo da ćemo sastaviti vladu."

Vezano za rezultate izlaznih anketa u njegovoj, VI. izbornoj jedinici, Šuker je rekao kako misli da će to biti mrtva utrka, ali da će i tu, kao i na državnoj razini, pobijediti HDZ.

Od ministara samo Kirin nije došao u Mimaru

Iako je zagrebačka Mimara okupila gotovo sve Sanaderove ministre, Ivice Kirina nema nigdje na vidiku. Rončević kaže kako ima informaciju da će se Kirin ipak pojaviti. "Ako bude gužva, ima veze u policiji", prpošno će ministar obrane.

Nakon što su se svi Sanaderovi ministri, stranački kolege i pristaše okupili u Mimari do 20:30 sati, još se samo čekalo na dolazak velikog šefa, koji je nešto prije 21 sat ušetao u zagrebački muzej. "Ivo, Ivo, Idemo dalje!", zaorilo se muzejem nakon što je HDZ-ov lider ušetao u njega.

Po dolasku premijer se smjestio u VIP ložu i otpočeo druženje s najbližim suradnicima, dok ostali čekaju da im se predsjednik HDZ-a obrati. Nakon obraćanja medijima i pozdrava mladeži koja se spremala na cjelonoćno slavlje, ponovno se povukao u ložu, koju je napustio tek iza jedan sat u noći, kao i Mimaru, i ostavio dernek iza sebe.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara