Sve više zaposlenih Amerikanaca se ubija

Sve više zaposlenih Amerikanaca se ubija
Ilustracija: 123rf

STOPA samoubojstava među američkim zaposlenicima višestruko je porasla i najveća je među muškarcima u građevinarstvu i rudarstvu te među ženama u sektoru zabave i medija, pokazalo je istraživanje koje su provele američke vlasti.

Od 2000. do 2016. stopa samoubojstava među Amerikancima u dobi od 16 do 64 godine porasla je 34 posto s 12,9 smrti na svakih 100.000 ljudi na 17,3, prema podacima studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

Najviše muškaraca ubija se u građevini i rudarstvu, a najviše žena u dizajnu, umjetnosti i medijima

Najveća stopa samoubojstava među muškarcima zabilježena je u sektorima građevinarstva i rudarstva s 43,6 smrti na svakih 100.000 radnika u 2012. na 53,2 smrti u 2015., pokazala je analiza. Najviša stopa samoubojstava među ženama je u sektoru zabave, dizajna, umjetnosti, medija i sporta s 11,7 smrti na svakih 100.000 zaposlenica u 2012. na 15,6 smrti u 2015. godini.

"S obzirom na to da najveći dio odraslih provodi mnogo vremena na poslu, radno je mjesto važan i zanemareni dio prevencije samoubojstava", kazala je koautorica studije Deborah Stone iz CDC-a u Atlanti.

Faktori - nedostatak kontrole nad poslom i manjak osjećaja sigurnosti

Cilj studije nije bio utvrditi utječu li i koliko određene vrste zaposlenja na rizik samoubojstva. Znanstvenici ističu da nedostatak kontrole nad poslom i pomanjkanje osjećaja sigurnosti posla mogu biti faktori koji povećavaju izglede za samoubojstvo, rekla je Stone.

Mnogi faktori izvan radnog mjesta također mogu utjecati na rizik od samoubojstva uključujući probleme u odnosima s partnerom, zloupotrebu droga, tjelesno i mentalno zdravlje, financijske i druge pravne probleme, dodaje Stone.

Dostupnost oružja ima velik utjecaj na to hoće li se misli o okončanju života pretvoriti u djelo, kaže Stone.

Oružje može objasniti veću stopu samoubojstava među muškarcima nego među ženama, kaže Gary Namie, direktor Instituta za uvjete rada u Boiseu u Idahu.

Poslodavci mogu pomoći svojim zaposlenicima

Kako bi proučio stope samoubojstava po vrstama posla, CDC je analizirao podatke iz 17 država u 2012. i 2015. godini.

Rezultati sugeriraju da poslodavci mogu imati ulogu u prevenciji samoubojstava nudeći program opuštanja na poslu, potičući korištenje usluga psihologa i obučavajući zaposlene da prepoznaju upozoravajuće znakove rizika samoubojstva i odgovore na njih, kaže Stone.

Promoviranje socijalnih interakcija umjesto izolacije u dnevnim obvezama na poslu također može pomoći u prevenciji samoubojstva zajedno sa stvaranjem radne kulture inkluzije koja onemogućava grubo ponašanje ili bullying, kaže Namie.

"Put do samoubojstva započinje kad jedan zaposlenik započne neobjašnjivu i sustavnu kampanju interpersonalne destrukcije drugog zaposlenika", kaže Namie.

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta.

U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb (radi od 0 do 24 sata): 01 2376 335

Plavi telefon: 01 4833 888

Psihološki centar TESA: 01 4828 888

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara