Svečanom sjednicom senata počelo djelovati sveučilište u zadru

SVEČANOM sjednicom Senata obnovljena Sveučilišta u Zadru danas je i službeno počelo djelovati zadarsko Sveučilište, peto u Hrvatskoj.

U dvorani kina "Pobjede" okupio se velik broj znanstvenih, kulturnih, političkih i crkvenih djelatnika, gostiju iz zemlje i inozemstava, a među njima i predsjednik Stjepan Mesić, ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa i nadbiskup u miru Marjan Oblak, zadarski župan Šime Prtenjača, gradonačelnik Božidar Kalmeta i ini.

Pozdravivši nazočne, predsjednik Mesić je rekao kako će ovaj dan ostati zapisan u povijesti ne samo grada Zadra nego i države. Osnivanje petog sveučilišta u Hrvatskoj velik je događaj jer oni koji ulažu u znanost i školstvo osigurali su budućnost, istaknuo je predsjednik države. Dodao je da je to samo obnoviteljska svečanost utemeljenja Sveučilišta u Zadru jer je Zadar sveučilište imao već davne 1396. Utemeljenje Sveučilišta je, po Mesićevim riječima, "velik prinos usvajanju standarda za koje se svi zauzimamo". Hrvatska je bila u Europi, nikad iz nje nije izišla i samo je imala nesreću da je imala vlasti koje nisu bile europske, rekao je predsjednik Mesić. Naglasio je kako samo zemlje koje ulažu u znanost mogu prebroditi teškoće, spomenuvši Irsku i Finsku koje danas uvoze radnu snagu. To možemo i mi učiniti, ocijenio je Mesić.

Poručio je da će udružena Europa postati čimbenik u svijetu, bit će partner SAD-u, Japanu i Kini. "Rat je zauvijek isključen u Europi jer kod otvorenih granica nema razloga za rat", rekao je Mesić i dodao kako "nas Hrvate zanima da u toj udruženoj Europi živimo u ukupnosti svoga kulturnog korpusa". Hrvatska već ostvaruje standarde koji omogućuju da bude ravnopravna onima koji su već udruženi, ustvrdio je na kraju Mesić.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego također je ocijenio da je osnivanje Sveučilišta velik događaj za Zadar i Hrvatsku te da je ono vrlo posebno jer je ujedno najstarije i najmlađe u Hrvatskoj. Poručio je zadarskim sveučilišnim profesorima da budu bolji i drukčiji od ostalih.

Predsjednik saborskog Odbora za znanost, kulturu i obrazovanje Hrvoje Kraljević poručio je zadarskim profesorima da prošire svoju djelatnost s humanističkih i na prirodne znanosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Šime Prtenjača je istaknuo da Zadar zna kamo ide te kako žele da Sveučilište bude snažan poticatelj razvoja zadarskog područja.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je obećao kao i do sada punu potporu grada razvoju Sveučilišta. Po riječima nadbiskupa zadarskog msgr. Ivana Prenđe otvaranje petog sveučilišta u Hrvatskoj ispravak je brojnih nepravda nanesenih Zadru pod mnogim tuđinskim režimima do 1990.

Predsjednik Mesić je nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici Senata prošetao gradskim ulicama. Na Trgu pet bunara razgledao je izložbu radova učenika više zadarskih srednjih škola, a zatim središnjom ulicom Kalelargom prošetao se do Doma za starije osobe. Nakon susreta s članovima Uprave Tankerske plovidbe predsjednik Mesić će dati izjavu za novinare.(Hina) imar dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara