Šverc drogom kontrolira turska i albansko-jugoslavenska mafija

ŠVERC narkoticima iz Azije u Europu tzv. ´balkanskom rutom´ te hitno jačanje međubalkanske i europske suradnje na suzbijanju turske i albansko-jugoslavenske mafije koja tu rutu kontrolira, bile su glavne teme konferencije policijskih dužnosnika što se proteklog vikenda održala u grčkom Solunu.

Jedan krak Balkanske rute prolazi i Hrvatskom, u kojoj je od listopada do prosinca prošle godine zaplijenjeno 85 kilograma marihuane, 19 kilograma heroina, vrijednog oko pola milijuna eura, 86 tisuća tableta, 11,5 kilograma amfetamina u prahu i kilogram i pol kokaina.

Prema podacima policije u Rhodopeu, nedaleko od bugarsko-turske granice, 80 posto heroina dostupnog na europskom tržištu prolazi kroz Tursku, a svakog mjeseca se iz Turske u Europu prošverca četiri do šest tona droge. ´

Trgovinu heroinom u Europskoj uniji drže turske i albansko-jugoslavenske kriminalne skupine´, kazao je načelnik policije u Rhodopeu Constantinos Domazis. Te su skupine, ističe Domazis, podijelile među sobom zone utjecaja, pa tako albansko-jugoslavenska mafija kontrolira sjever Europe a Turci su više prisutni na iberijskom poluotoku i uspješno surađuju s kolumbijskom mafijom.

Mafijaške skupine za svoju djelatnost u cijeloj Europi, posebice u istočnoj i središnjoj, koriste matične etničke zajednice, te su u mnogim zemljama poput Bugarske, Rumunjske, Češke i Mađarske uspostavile svoje baze sa ´zalihama heroina´.

Albansko-jugoslavenska mafija ´ima snažan utjecaj´ u Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Švedskoj. U pet njemačkih saveznih država albansko-jugoslavenska mafija u distribuciji heroina istisnula je tursku mafiju.

Kao tranzitna ruta za distribuciju droge posebice je popularna Albanija, u kojoj je granična kontrola slaba a sudske vlasti također neučinkovite.

U Albaniji je sve više polja zasijanih kanabisom, a heroin koji dolazi iz Turske sve se više proizvodi također u Albaniji, koji se zatim odvozi u Grčku i Italiju na distribuciju u europske zemlje. Dužnosnici okupljeni u Solunu zauzeli su se za uspostavu ´koherentne strategije za Europu i Balkan, uzimajući u obzir uvjete koji vladaju u svakoj pojedinoj zemlji´.

Preporučuju također istovjetne kazne, usuglašavanje nacionalnih zakonodavstava glede pitanja šverca drogom, i priznavanje dokaza, koje je prikupila jedna zemlja, u drugoj zemlji.

Na sastanku u Solunu bili su nazočni i dužnosnici Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI), osnovane 1996. na inicijativu SAD-a u cilju jačanja suradnje i stabilnosti na Balkanu.

SECI je u rujnu i listopadu organizirao policijsku operaciju širokih razmjera u suzbijanju šverca droge, a slična je najavljena i za 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara