Svjedok: Strugar je lagao da 30. 000 ustaša napada Boku

UMIROVLJENI general JNA Pavle Strugar opravdao je napad na Dubrovnik 1991. godine "lažnom opasnošću od 30 tisuća ustaša koji napadaju Boku Kotorsku", rekao je na suđenju Strugaru pred Haškim sudom (ICTY) bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Nikola Samardžić.

Generalu Strugaru (70) sudi se za ratne zločine koje su snage JNA, pod njegovim zapovjedništvom, počinile tijekom granatiranja Dubrovnika u prosincu 1991.

Svjedočeći u utorak poslijepodne, Samardžić je rekao da je 1. listopada 1991. godine, kao ministar vanjskih poslova, sudjelovao na sastanku vlade i predsjedništva Crne Gore na kojem je, uz druge generale, bio i Strugar.

"Strugar je rekao da smo napadnuti, da 30.000 ustaša ide prema Boki Kotorskoj i da se moramo braniti, što će učiniti JNA uz minimalne gubitke", kazao je svjedok. Dodao je da je većina tadašnjih crnogorskih čelnika, uključujući i njega, bila mišljenja da se treba braniti od napada.

"Međutim, nisam mogao vidjeti nikakav napad Hrvatske na Crnu Goru. Na sastanku je bio podijeljen neki papir MUP-a o izgredima na granici, ali po mojoj ocjeni to nije bila ratna prijetnja. Već je idućeg dana postalo očito da ustaše ne napadaju Boku Kotorsku, već da su naše jedinice prodrle u Hrvatsku. Bio je to početak kampanje za osvajanje teritorija Dubrovnika", rekao je Samardžić.

Naglasio je da je Strugar zapovijedao 2. operativnom skupinom JNA, formiranom radi napada na Dubrovnik. Samardžić je dodao da tada "na granici RH prema Crnoj Gori ustaša nije bilo, osim manjih hrvatskih jedinica koje su se organizirale za obranu".

Samardžić je također naveo i da je bio "šokiran" Strugarovim riječima, budući je bio "duboko uvjeren da JNA neće napasti Dubrovnik i da iz Crne Gore neće krenuti napad na Hrvatsku", u što je prethodno uvjeravao i strane diplomate i hrvatske dužnosnike.

Samardžić je prošle godine svjedočio i protiv bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, optuženog za genocid u BiH i za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara