Tadić: "Umro sam od smjeha kad sam čuo odgovor Vlade o Sunčanom Hvaru"

Tadić: "Umro sam od smjeha kad sam čuo odgovor Vlade o Sunčanom Hvaru"

ODGOVOR hrvatske Vlade da dio ugovora i sporazuma koje je Orco grupa do sada potpisala i sklopila vezano za "Sunčani Hvar" neće biti objavljen jer bi se time otkrio i dio sadržaja koji predstavljaju "poslovnu tajnu", do suza je, kako nam sam kaže, nasmijala HSP-ovca Tončija Tadića.

"Umro sam od smijeha kada sam vidio odgovor Vlade. Ne razumijem što je ona time htjela reći, i zastupnicima u Saboru, a i hrvatskoj javnosti. Htjeli su reći da ne mogu otkriti sve detalje sporazuma jer se radi o poslovnoj tajni, a radi se navdono o poslovnoj tajni jer nije riječ o ugovoru o privatizaciji, nego o javnom privatnom partnerstvu", kaže Tadić, te nastavlja kako niti u jednom obliku javnog privatnog partnerstva nema prijenosa vlasništva na privatnog partnera.

"Sramota je što ni zastupnici u Saboru nisu upućeni u detalje"

"Kad god je riječ o prijenosu dionoca na privatnog partnera, tu je nedvojbeno riječ i o privatizaciji", objašnjava Tadić, koji kaže da se u slučaju "Sunčanog Hvara" radi o "puzajućoj privatizaciji".

"Ne zna se kolika je konačna razina do koje Orco grupa želi ići, ne zna se po kojem zakonskom modelu to sve skupa rade, ne zna se što je zapravo dogovoreno ni koje su sve klauzule u ugovoru ostale skrivene. A sramota je  i to što ni zastupnici u Saboru ne znaju sve detalje, a kamoli Grad Hvar ili vlasnici privatnih nekretnina", kaže zastupnik HSP-a.

"Ako se radi o javnom privatnom partnerstvu, onda ugovor mora biti javan i transparentan, treba naznačiti što je to javni interes i kako ga taj ugovor štiti. Ovjde se radi o tajnom ugovoru koji štiti interes privatnog vlasnika Sunčanog Hvara", zaključuje Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bebić: Moja je obveza građanima predočiti ugovor, ma koliko to krivično po mene bilo

Kad su početkom siječnja krenule priče o Vladinim malverzacijama sa Sunčanim Hvarom, odnosno o navodnoj privatizaciji pod krinkom JPP ( kada je u javnost procurila informacija te je objavljen tajni Sporazum dioničara o javno-privatnom partnerstvu između Hrvatskog fonda za privatizaciju i Orco grupe, po kojem je strana kompanija svoj udio u vlasništvu povećala s 34 na 47 posto), Vlada je obećala Gradu Hvaru dati kontrolni paket od 25% + 1 dionice.

"Mi smo tražili takav paket i to dogovorili s Polančecom. U sporazumu stoji da se radi o poslovnoj tajni, no čim grad Hvar potpiše ugovor ja sam dužan svojim građanima pokazati taj ugovor i u trenutku kada taj ugovor bude potpisan, ja ću ga objaviti, ma koliko to za mene krivično bilo", kaže u razgovoru za Index hvaranski gradonačelnik Pjerino Bebić.

Priču o "Sunčanom Hvaru" jučer je ponovno pokrenula predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, kazavši kako ju je Vlada u odgovoru na zastupničko pitanje izvijestila da se Orco protivi objavi ugovora o javnom privatnom partnerstvu u Sunčanom Hvaru, i to nakon što je Damir Polančec više puta prije toga, točnije početkom godine kada je cijela afera i izbila, obećao da će Vlada objaviti sporni ugovor s Orcom nakon konzultacija s njima.

U odgovoru Vlade, koji je potpisala Jadranka Kosor, stoji sljedeće objašnjenje: "Orco grupa je tom prilikom upoznala predstavnike Vlade RH s brojem ugovora i sporazuma koje je sklopila do sada i s činjenicom da niti jedan od tih ugovora ili sporazuma nije nikada objavljen u cijelosti, zato što bi se na taj način javno objavio i dio sadržaja koji predstavlja poslovnu tajnu, sukladno s interesima Orco grupe".

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara