Cijeli život krivo radite čokoladnu tortu. Ovo je trik koji koriste profi slastičari
VEĆINA nas vjeruje da tajna savršeno čokoladne torte leži u velikoj količini skupe, otopljene čokolade. No, što ako vam kažemo da najbolji slastičari koriste sasvim drugačiji, iznenađujuće jednostavan trik? Jedan profesionalni slastičar podijelio je svoje iskustvo iz slastičarnice gdje je otkrio da njihova najpoznatija, sočna čokoladna torta uopće ne sadrži otopljenu čokoladu, već se oslanja isključivo na kakao prah, piše Simply Recipes.
Ta je torta bila tamna, vlažna i prozračna, s nevjerojatno intenzivnim okusom čokolade. Ključ je bio u postupku koji slastičari koriste, a koji svatko može lako primijeniti kod kuće kako bi napravio najbolju čokoladnu tortu do sada - tajna je u otapanju kakaa u prahu u vrućoj tekućini prije dodavanja u smjesu za tortu.
Kako primijeniti ovaj trik u pripremi čokoladne torte
Kad to napravite, okusi i mirisi zarobljeni u česticama kakaa oslobode se i pojačaju, pa torta bude intenzivnije čokoladna. To je isti princip kao kad kuhate kavu u vrućoj vodi. Toplina izvuče više aromatičnih spojeva iz kakaa, dajući bogatiji okus. Još jedna prednost: dosadne grudice kakaa se rastope u vrućoj tekućini pa ga ne morate prosijavati.
Možda ste ovu tehniku već koristili, a da toga niste ni bili svjesni, a ako vaš omiljeni recept ne uključuje ovaj korak, evo što trebate napraviti.
Većina recepata traži neku tekućinu - vodu ili kavu. Ako recept traži mlijeko ili otopljeni maslac, to prvo zagrijte pa u toj tekućini otopite kakao. Zagrijte tekućinu gotovo do vrenja, maknite s vatre i umiješajte kakao dok se potpuno ne otopi. Tekućina će se malo zgusnuti.
Ostavite da odstoji nekoliko minuta i malo se ohladi prije nego je dodate u smjesu. Zatim dodajte ovu kakao smjesu zajedno s mokrim sastojcima - i dalje radite onako kako piše u receptu.
Kada preskočiti ovaj trik?
Ovaj trik ponekad jednostavno ne funkcionira. Neće uspjeti u receptima koji nemaju tekućine ili je nemaju dovoljno da se kakao otopi. Primjerice, mnoge biskvitne čokoladne torte nemaju tekućine i nemaju dovoljno otopljenog maslaca da u njemu otopite kakao, pa je najbolje držati se originalnog recepta.
Također, nemojte ga koristiti u onim receptima koji zahtijevaju hladan maslac ili maslac sobne temperature, jer će to promijeniti teksturu torte.