Tajni dokumenti: Manjinu u Kini privode zbog brade i surfanja internetom

Tajni dokumenti: Manjinu u Kini privode zbog brade i surfanja internetom
Foto: EPA

BBC JE danas objavio da je došao u posjed dokumenata koji otkrivaju detalje mučenja muslimana u Xinjiangu, regiji na zapadu Kine.

Vlasti su tamo u tri godine uhitile milijun etničkih Ujgura i Kazaha te ih potrpale u logore i zatvore.

Kako javlja BBC, u dokumentima od 137 stranica piše koliko često se zatvoreni muslimani mole, kako se oblače, s kim kontaktiraju i kako se ponašaju članovi njihovih obitelji. Oduzeta su im neka od osnovnih ljudskih prava, poput onih da ne smiju nositi brade ni surfati internetom.

Poznato je kako kineske vlasti već godinama protjeruju Ujgure ili ih drže u "obrazovnim kampovima" koji su zapravo radni logori u kojima im ispiru mozak kako bi potpuno uklonili njihovu kulturu, jezik i religiju.

Kina ima više logora nego što se misli?

Ujgurski aktivisti prošle su godine javno istupili s tezom da Kina u tajnim logorima drži i više muslimana nego što se misli.

Rekli su kako posjeduju dokaz o postojanju gotovo 500 logora i zatvora koji su uglavnom bili nepoznati.

Pokret nacionalnog buđenja istočnog Turkestana, skupina koja se iz Washingtona bori za neovisnost Xinjianga, tada je analizirala snimke digitalnog atlasa Google Eartha. Iz pokreta su tvrdili da su otkrili 182 navodna koncentracijska logora, 209 navodnih zatvora i 74 moguća radna logora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara