Tele2 treći mobilni operater

Tele2 treći mobilni operater

KONCESIJU za treću mobilnu mrežu na ponovljenom natječaju Vijeća Agencije za telekomunikacije dodijelilo je konzorciju Treća sreća, koji predvodi švedski operater Tele2. Vijeće je jednoglasno Trećoj sreći dodijelilo 735 bodova od maksimalnih 1000.

Ponude francuskog Match Telekoma i Croatia Mobilea Miroslava Šutala otpale su, jer priložena bankovna jamstva nisu bila valjana. Naime, oba ponuđača imala su uvjetovana bankovna jamstva, dok u natječajnoj dokumentaciji decidirano stoji da takva ne smiju biti.

Uz niže cijene telefoniranja od 20 do 50 posto, predstavnici konzorcija na današnjoj konferenciji za novinare obećali su izgradnju UMTS mreže i 1400 novih radnih mjesta u skoroj budućnosti. O visini ulaganja u projekt nisu željeli govoriti jer se radi o poslovnoj tajni, a nepoznat je i datum kada će Tele2 potpisati ugovor o koncesiji. Zakonski rok je 2. velječe 2005.

Novi mobilni operater svoje usluge građanima će ponuditi najkasnije za šest mjeseci. Vjeruju kako će osvojiti trećinu tržiša.

Predstavnik Tele2 Frank Heijmink i Borislav Škegro iz Quaestus fonda rekli su da je odluka Vijeća za telekomunikacije očekivana i jedna moguća.

Na prvom natječaju članovi Vijeća odbacili su, tada jedinu na vrijeme pristiglu, ponudu Treće sreće dodijelivši im 390 bodova od minimalno 400 traženih bodova koji bi donijeli koncesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće je hrvatsko-švedskom konzorciju najviše zamjerilo što se nisu natjecali i za kombiniranu koncesiju GSM/UMTS te zbog, kako su rekli, lošeg doprinosa ponude hrvatskom gospodarstvu

Za Treću sreću prvi natječaj je bio neregularan te su od Ministarstva i Vlade tražili da se odluka Vijeća preispita, no nikada nisu dobili objašnjenje za odbacivanje ponude pa su prijetili i nadležnim europskim institucijama.

Na drugom natječaju, objavljenom 22. listopada, Treća sreća se natjecala za kombiniranu koncesiju GSM/UMTS. Cijena koncesije za prvu godinu iznosi 172 milijuna kuna i daje se na 20 godina.

Uz Tele2 konzorcij Treća sreća čine Croatia osiguranje, Dalekovod, Fima Holding, Jamnica, Konstruktor-Inžinjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske, Privredna banka Zagreb i Nexe grupa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara