Tepeš odustao od Europskog parlamenta

Tepeš odustao od Europskog parlamenta

Foto: FAH

DONEDAVNI predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš odustao je od funkcije zastupnika u Europskom parlamentu, u koji je trebao otići umjesto novog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera (HDZ).

> Tepeš razvukao osmijeh, u Europarlamentu ga čekaju primanja do 100.000 kuna: "Takav je zakon"

"Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. O tome sam izvijestio HSP AS još u petak", odgovorio je Tepeš Hini SMS-om na pitanje jesu li točne informacije da će dužnost europarlamentarca prepustiti HDZ-ovoj Željani Zovko, slijedećoj s liste nekadašnje Domoljubne koalicije na euroizborima 2015.

Tepeš nije želio dodatno obrazlagati razloge povlačenja iz EP-a, no iz njegove stranke još u nedjelju su priopćili kako bi Tepeševo povlačenje smatrali "političkom ucjenom ili trgovinom.

Upravo na to je novi predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče upozorio predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u otvorenom pismu.

Razgovori između HDZ-a i HSP AS-a

Od Plenkovića je zatražio da dvije stranke "sjednu za stol" i dogovore zamjene, u duhu koalicijskog sporazuma. "Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom, što će akteri takvog politikantskog čina morati pojasniti široj hrvatskoj javnosti", poručio je Niče.

Podsjeća i da su sporazumom definirana mjesta na listama koja su pripala pojedinim strankama, a ne sama imena kandidata za eurozastupnike te ocjenjuje kako su razgovori između dviju stranaka nužni da bi se "izbjeglo daljnje narušavanje odnosa koji su bili iznimno kvalitetni na lokalnoj i nacionalnoj razini u protekle četiri godine".

U HSP AS-u ovih se dana neslužbeno moglo čuti da se Tepeš u nekoliko navrata, bez konzultacija sa strankom, sastajao s Plenkovićem i Stierom te kako je "iz posve nejasnih razloga" odavao dojam da namjerava odustati od Bruxellesa.

Podsjetimo, u javnosti je činjenica da će Tepeš sa 774 osvojena preferencijalna glasa biti zastupnik u Europskom parlamentu izazvala zgražanje, a ova je slika na Indexu lajkana više od 25 tisuća puta.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara