RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Terorist iz Christchurcha nedavno je putovao po Hrvatskoj. Evo gdje je sve bio

Terorist iz Christchurcha nedavno je putovao po Hrvatskoj. Evo gdje je sve bio
Foto: EPA

MASKIRANI napadač Brenton Tarrant jučer je ušao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima.

Ubio je najmanje 49, a teško ranio više od 20 ljudi. Nedugo nakon napada, Tarrant je uhićen, a osim njega uhićene su još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim napadom. Kako piše Guardian, jedna od te tri osobe ubrzo je puštena na slobodu. 

Tarrant je u ubilački pohod krenuo s puškama, dvije poluautomatske i dvije sačmarice. Za sve oružje je imao dozvolu koju je dobio 2017. godine. 

Tarranta su vlasti identificirale kao zagovornika bjelačke nadmoći na temelju njegovih aktivnosti na društvenim mrežama.

Tijek događaja:

17:50 Muškarac koji se u trenutku pokolja nalazio u jednoj od džamija u Christchurchu proglašen je herojem Novog Zelanda nakon što je otjerao terorista i tako spriječio još veći pokolj.

Abdul Aziz se, umjesto da se sakrije na sigurno, odlučio suprotstaviti teroristu u džamiji Linwood, u kojoj je manijak ubio osam osoba.

Ispričao je kako je svladao terorista. Opširnije...

17:05 Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izjavio je, povodom napada na Novom Zelandu, kako je "jedini ekstremizam vrijedan pažnje islamski ekstremizam".

16:20 Predsjednik Vlade Andrej Plenković je potvrdio da je krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine terorist s Novog Zelanda kratko boravio u Hrvatskoj, ali da do jučer "ta osoba nije bila u fokusu naših institucija". 

Na upit novinara jesu li istinite informacije da je napadač s Novog Zelanda boravio i u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio potvrdno.

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo", rekao je premijer.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj. "MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine", potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije. 

15:35 Prema posljednjim dostupnim informacijama, Tarrant je u Hrvatskoj boravio početkom 2017. godine. Obišao je više gradova - Poreč, Zadar, Šibenik, Zagreb i Dubrovnik.

14:30 Kako javlja CNN, zatvorene su sve sinagoge u Novom Zelandu. 

“Po prvi puta u povijesti sinagoga na Novom Zelandu sinagoge su zatvorene na Šabat zbog šokantnog masakra muslimana u Christchurchu”; objavio je na Twitteru izraelski političar Isaac Herzog.

Rekao je kako su solidarni s ožalošćenim obiteljima te kako su ujedinjeni u borbi protiv rasizma i mržnje.

13:29 Iz ureda premijerke Novog Zelanda su za CNN potvrdili kako je terorist samo nekoliko minuta prije nego što je krenuo u krvavi pohod poslao premijerki svoj manifest putem maila. 

Dodali su kako se radi o generičkoj mail adresi koju prati osoblje, ne premijerka te kako ga ona nije vidjela.

Podsjetimo, teroristov manifest napisan je na 87 stranica, a govori protiv imigranata i muslimana.

13:10 Pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je šestero njihovih državljana poginulo u napadima.

12:20 Kada se danas pojavio na sudu, terorist Brenton Tarrant se smijao i rukama dao znak koji se opisuje kao simbol zagovornika bjelačke nadmoći.

Radi se o tzv. OK znaku koji izgleda kao klasična OK gesta, ali kako piše BBC, navodno ga zagovornici bjelačke nadmoći kao i rasistički internetski trolovi koriste kako bi se međusobno prepoznavali. 

12:15 Ispred džamija u kojima je došlo do napada građani se okupljaju na bdjenje.

11:50 Među žrtvama su žene, djeca ii starci. Najmlađa žrtva ima tri godine. Tko su sve žrtve napadača koje su zasad identificirane čitajte ovdje:

11:35 Među žrtvama je troje Jordanaca, javlja jordanska novinska agencija Petra.

11:15 Razgovarali smo s Australcem koji je išao u školu s manijakom iz Christchurcha. Što nam je o njemu otkrio, čitajte ovdje.

10:50 Među žrtvama je troje Egipćana, javlja BBC.

10:45 U kritičnom stanju je djevojčica u dob od četiri godine koja je prebačena u bolnicu u Aucklandu. 11 osoba nalazi se na intenzivnoj njezi. Dvojica dječaka u dobi od 2 i 13 godina su stabilno.

10:29 Bolnica u Christchurchu trenutno liječi 39 osoba iz napada u dvije džamije, izjavio je za CNN šef kirurgije u toj bolnici. Većina žrtvi je ranjena po cijelom tijelu, rekao je. Poručio je i kako je bolnica zaprimila 49 pacijenata te kako je sedmero već otpušteno. 

Četiri osobe umrle su u prijevozu do bolnice.

Što znamo do sada?

Brenton Tarrant jučer je ušao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima.

Ubio je najmanje 49, a teško ranio više od 20 ljudi. Nedugo nakon napada, Tarrant je uhićen a rano jutros je izveden pred sud.

Napad na jednu od džamija prenosio je uživo na Facebooku uz pomoć kamere na glavi, a na društvenim mrežama objavio je i "manifest" u kojemu napada imigrante kao agresore.

Videosnimka je prikazala muškarca koji se dovezao do džamije Al Noor, ušao u nju i nasumično počeo pucati po ljudima. Vjernici, mrtvi ili ranjeni ležali su na podu, pokazuje snimka.

U jednom trenutku vratio se do vozila, zamijenio oružje i vratio u džamiju i ponovno je počeo pucati. Kamera pričvršćena na glavu pratila je cijev njegova oružja poput neke jezive videoigre, piše britanska novinska agencija Reuters.

U džamiji Al Noor ubijena je 41 osoba.

 

Među žrtvama ima i djece 

Među poginulima u terorističkom napadu desnog ekstremista na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države. 

"Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca", rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi. 

U napadu je ozlijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece. 

Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je "imao namjeru nastaviti svoj napad". 

Napadač je nedavno bio u Hrvatskoj 

Muškarac optužen da je ubio najmanje 49 ljudi u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu nedavno je posjetio jugoistok Europe, uključujući i Hrvatsku, a trenutno se istražuju kontakti koje je možda uspostavio, objavio je u petak bugarski državni tužitelj Sotir Cacarev. 

Napadač je objavio videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore. 

Prema tvrdnjama bugarskih obavještajaca, Australac je posjetio Bugarsku između 9. i 15. studenoga, letom iz Dubaija, kazao je Cacarev nakon susreta s premijerom Bojkom Borisovim i drugim sigurnosnim dužnosnicima, piše portal novinite.com. 

Tijekom svog posjeta obišao je nekoliko gradova povijesne važnosti, a zatim 15. studenoga otputovao u Bukurešt u kojem je iznajmio automobil i odvezao se do Mađarske. 

Cacarev je istaknuo kako nema dokaza o aktivnostima povezanim s terorizmom, a ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov naglasio je kako zasad nema dokaza da je napadač stigao u Europu zbog neke druge namjere osim terorizma. 

Bugarski obavještajci otkrili su i kako je napadač u prosincu 2016. posjetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. 

“Pucao je po svima”

Jedan od vjernika koji je bio u džamiji Al Noor rekao je da je napadač upao u trenutku dok su vjernici klečali u molitvi.

"Ušao je i počeo pucati po svima u džamiji", rekao je Ahmad Al-Mahmoud koji je pobjegao razbivši staklena vrata.
Prema policiji napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je ubijeno sedam osoba. Iz te džamije nema snimaka.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

"Napadač je bio pokretan, u vozilu su bila još dva komada oružja i nedvojbeno je imao namjeru nastaviti s napadima", rekla je premijerka novinarima u Christchurch u subotu.

U pritvoru su još dvije osobe i policija nastoji otkriti jesu li umiješani.

Nitko od uhićenih nije imao kriminalnu prošlost ili bio na popisima osoba koje se prati na Novom Zelandu ili u Australiji.

Novi Zeland će mijenjati zakone o oružju

Odmah nakon napada se moglo čuti kako će Novi Zeland mijenjati svoju politiku kada se radi o dozvolama za oružje ii posjedovanju oružja, a rano jutros je to potvrdio glavni državni odvjetnik te zemlje.

Ardern je rekla da je Tarrant imao dozvolu za nošenje oružja i navodno je koristio pet različitih oružja, uključujući i dva komada poluautomatska oružja i dvije sačmarice koje su bile modificirane.

"Jednu vam stvar mogu odmah reći, naši će se zakoni o oružju promijeniti", rekla je Ardern novinarima objašnjavajući da će se razmotriti zabrana prodaje poluautomatskog oružja.

Tarrant je živio u Dunedinu na novozelandskom južnom otoku i bio je član streljačkog kluba Bruce Rifle Club gdje je često vježbao pucanje iz lagane poluautomatske puške AR-15.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao postrožiti zakone o nošenju oružja no moćni lobiji i kultura lova potkopali su te napore.

Procjenjuje se da je na Novom Zelandu oko 1,5 milijuna komada oružja a u zemlji živi pet milijuna stanovnika. U zemlji je bilo malo napada vatrenim oružjem.

Poluautomatsko oružje koje je korišteno u napadu na Novom Zelandu zabranjeno je u Australiji nakon masakra u Port Arthuru 1996. kada je ubijeno 35 osoba.

39 osoba u bolnici

Bolnica u Christchurchu trenutno liječi 39 osoba iz napada u dvije džamije, izjavio je za CNN šef kirurgije u toj bolnici.

Većina žrtvi je ranjena po cijelom tijelu, rekao je. Poručio je i kako je bolnica zaprimila 49 pacijenata te kako je sedmero već otpušteno. 

Četiri osobe umrle su u prijevozu do bolnice.

U kritičnom stanju je djevojčica u dob od četiri godine koja je prebačena u bolnicu u Aucklandu.

11 osoba nalazi se na intenzivnoj njezi. Dvojica dječaka u dobi od 2 ii 13 godina su stabilno.

Uskoro više...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara