"Thompson na Trgu bana Jelačića odaslat će istu poruku svijetu kao Zagreb 1941. godine"

MARKO PERKOVIĆ THOMPSON nastupit će na glavnom zagrebačkom trgu 30. svibnja u sklopu proslave Dana branitelja grada Zagreba, a sve će platiti Milan Bandić. Tako je već sada sasvim izgledno kako se Grad Zagreb sasvim sigurno neće povesti za primjerom nekih gradova  Švicarske, Austrije i drugih europskih država koji su Thompsonu zbog "nacionalističkih i rasističkih tekstova" i mogućeg "izbijanja nereda"  zabranili održavanje koncerta.

Naime, ovdje je riječ o proslavi dana branitelja grada Zagreba u organizaciji Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, a glavni pokrovitelj upravo je Grad Zagreb.

"Recidiv maksimirskog ustaškog happeninga"

Gradonačelnik Bandić vrlo nerado govori o koncertu Thompsona, a ne želi ni odgovarati na mnoga pisma koja su odaslana na njegovu adresu, da se zabrani koncert u centru Zagreba. Jedno od tih pisama je i ono Margelova instituta, koji više od mjesec dana čeka od Bandića odgovor na upit vezan za Perkovićev nastup. Bandić koji se voli prikazivati u javnosti kao "čovjek od naroda", te na svojoj osobnoj internet stranici odgovarati na mnogobrojna pitanja građana Zagreba, na ovo se nije niti osvrnuo.

Pismo Margelova instituta upozorava Bandića na visok rizik, jer ikonografija i pozdravi iz vremena ustaške Hrvatske zasigurno neće, stoji u pismu, biti dobro prihvaćeni u hrvatskoj javnosti, a još manje u svjetskoj.

"Taj čin percipirat će se recidivom maksimirskog ustaškog happeninga, što bi tada čitavom problemu dalo novu dimenziju, te u krajnjem slučaju proizvelo negativne posljedice po internacionalni ugled Republike Hrvatske i hrvatske državne interese u cjelini, a Zagreb stavilo na indeks gradova u kojem se nacionalističke poruke mržnje odašilju s glavnog trga, baš kao i 1941", navodi se u pismu kojeg potpisuju glavni tajnik Salamon Jazbec, kao i direktor Instituta Alen Budaj.

Repriza Maksimira?

Pismo završava molbom da se ne dogodi repriza maksimirskog koncerta ovog pjevača gdje je nemjerljivu štetu pretrpio Grad Zagreb i svi njegovi građani. "Umoljavamo Vas da uložite svoj utjecaj kako bi se to spriječilo, a Grad Zagreb ostao vjeran svojoj antifašističkoj tradiciji, bez sramotnih manifestacija koje bi ga mogle ozloglasiti" stoji na kraju pisma.

Podsjetimo, nakon posljednjeg velikog koncerta Thompsona u Maksimiru dugo vremena vukli su se repovi. Intervenirala je i Vlada RH koja je tada u svom priopćenju naglasila kako "odbacuje pokušaje uporabe i isticanja znakovlja i pozdrava iz vremena ustaškoga režima iz Drugoga svjetskog rata", te da "suvremena hrvatska država počiva na vrijednostima Domovinskoga rata i na temeljima antifašizma kao i otpora prema svakom totalitarizmu", te je pozvala "sve sastavnice hrvatskoga društva, a posebno one koji imaju utjecaj na mlade, na njegovanje i promicanje vrijednosti na kojima počiva suvremena Europa".

Reagirao je i predsjednik Mesić, ogradivši se riječima kako on "nije taj koji može ikomu zabraniti nastupe", no da je "mjesto gdje se pozdravlja sa 'Za dom spremni' i veliča NDH, u čemu je hrvatski narod doživio najveću katarzu, sigurno i mjesto koje vodi u krivi smjer". Na Vijeću HRT-a vodile su se oštre polemike oko prikazivanja koncerta na HTV-u, a reagirao je i Ephraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal.

I.Ć.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara