T-HT pretplatnicima duguje više od 3 milijarde kuna?

NAKON uvida u aneks tajnog kupoprodajnog ugovora potpisan od strane države i Deutsche Telekoma, jasno je da je T-HT godinama na pogrešan način naplaćivao usluge fiksne telefonije od pretplatnika, tvrdi Ilija Rkman, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača "Potrošač".

Rkman je u razgovoru za Večernji list potvrdio da je nedavno vidio tajni kupoprodajni ugovor DT-a i države, iz kojeg je jasno kako T-HT pretplatu obračunava na pogrešan način, suprotan odredbama aneksa ugovora.

Iako su i bivša i aktualna vlast više puta obećale da će dotični aneks ugovora dati na uvid javnosti, to se nije nikad dogodilo, a Rkman je u njegov posjed došao budući da ga je T-HT morao dostaviti za potrebe sudskog vještačenja, za što je telekomunikacijskom gigantu trebalo godinu i pol dana.

Podsjećamo, "Potrošač" je u ime više tisuća građana RH tužio državu i T-HT zbog naknade štete nastale protupravnom naplatom telefonskih usluga u nepokretnoj telefonskoj mreži, odnosno pretplat, kao i zaračunavanja sekundi kao cijele minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Ustavni sud tzv. pretplatu ukinuo u srpnju 2003., s promjenom Zakona o telekomunikaciji u cijenu telefonske usluge uvrstila se tzv. naknada za spremnost sustava – drugo ime za istu stvar.

"Za nas je najvažnije da nam ugovor daje velike izglede za to da dobijemo parnicu. Naime, nakon uvida u ugovor, "Potrošač" je utvrdio kako T-HT ne provodi pretplatu na način kako je predviđeno u ankesu." – tvrdi Rkman, pa dodaje: "Pretplata bi podrazumijevala ugovorni odnos između korisnika i operatera, tako da bi korisnik plaćanjem ugovornog iznosa trebao dobiti neke pogodnosti, primjerice jeftinije pakete usluga."

Kako T-HT za iznos pretplate odnosno naknade svojim pretplatnicima ne nudi nikakve pogodnosti kakve nude operateri fiksne telefonije u ostalim zemljama, jasno je da T-HT krši aneks kupoprodajnog ugovora.

Prema računici "Potrošača", T-HT je za razdoblje od protekle tri godine svakom pretplatniku dužan točno 2196 kuna, odnosno oko 3,1 milijardu kuna za ukupan broj od 1,3 milijuna pretplatnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara