Tko i što su talibani?

Tko i što su talibani?
Foto: Epa/Wikipedia

TALIBANSKI militantni pokret ogromna je borbena snaga u Afganistanu i velika prijetnja vladi te države. Talibani su također zaprijetili da će destabilizirati Pakistan, gdje posljednjih godina kontroliraju područja na sjeverozapadu. Unatoč organiziranoj borbi protiv tog pokreta, talibani nastavljaju s učestalim samoubilačkim napadima i drugim vrstama terorističkih aktivnosti diljem zemlje.

Tako su jutros prilikom napada talibanskog bombaša samoubojice na vozilo hrvatskih vojnika u Kabulu, u Afganistanu, ozlijeđena tri naša vojnika, od kojih je jedan preminuo. Život je prilikom tog napada izgubio Josip Briško, rođen 1992. godine, koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Pojavili se 1990-ih

Talibani su prvi put postali aktivni početkom 1990-ih na sjeveru Pakistana nakon što su se sovjetske trupe povukle iz Afganistana.

Naime, od 1979. do 1989. Sovjetski Savez napada i okupira Afganistan, pri čemu mudžahedini pružaju otpor. Kada se Sovjetski Savez povukao, struja mudžahedina formirala je talibansku skupinu pod vodstvom Mule Omara, piše CNN.

Smatra se da je pokret krenuo iz vjerskih sjemeništa koja je uglavnom financirala Saudijska Arabija i koja su poučavala tvrdu liniju sunitskog islama, odnosno ogranka ortodoksnih muslimana koji sebe drže jedinima pravovjernim muslimanima.

Talibani su od početka krenuli s velikim obećanjima muslimanima koji žive na području Pakistana i Afganistana. Govorili su da će ponovno uspostaviti mir i sigurnost na tom području uz striktnu provedbu vlastite verzije Šerijata, islamskog zakona

U obje zemlje uveli su ili podržali kazne sukladne tom zakoniku, kao što su javna pogubljenja osuđenih ubojica i preljubnika te amputacije udova onih koji su počinili krađu.

Za muškarce je postalo obavezno imati bradu, a žene su morale nositi burku, odnosno odjeću koja pokriva cijelo tijelo i lice.

Talibani su zabranili televiziju, glazbu i kinematografiju te su onemogućili djevojčicama starijim od 10 godina da nastave sa školovanjem.

Proširili se po cijelom Afganistanu

Talibani su s jugozapada Afganistana vrlo brzo proširili svoj utjecaj po cijeloj zemlji. Zarobili su pokrajinu Herat, koja graniči s Iranom, u rujnu 1995. godine, a godinu dana kasnije zauzeli su afganistansku prijestolnicu Kabul, nakon što su zbacili režim predsjednika Burhanuddina Rabbanija, piše BBC.

1997. izdaju edikt kojim Afganistan prozivaju Islamski Emirat Afganistan. Tu državu službeno su priznale samo tri zemlje: Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Do 1998. godine kontrolirali su gotovo cijeli Afganistan.

Pružili utočište Osama bin Ladenu

Talibani su privukli svjetsku pozornost nakon napada na Svjetski trgovački centar (WTC) u rujnu 2001. godine. Naime, tada su bili optuženi da su osigurali utočište Osami bin Ladenu i cijelom pokretu Al-Kaida.

Ubrzo nakon tragičnog napada 11. rujna koalicija pod vodstvom SAD-a maknula je talibane s vlasti. 7. listopada 2001. napala je Afganistan, a već prvog tjedna prosinca bio je slomljen talibanski režim.

No, oni su posljednjih nekoliko godina opet sve aktivniji u toj zemlji, ali i u Pakistanu.

Sve češći napadi

Posljednjih nekoliko godina sve je više talibanskih napada na Kabul, a u rujnu 2012. skupina je napala bazu NATO-a. Istog je mjeseca američka vojska predala afganistanskim vlastima nadzor nad zatvorom u Bagramu, u kojem se nalazilo više od 3.000 talibanskih boraca.

Talibani su u rujnu 2015. prvi put od poraza 2001. preuzeli kontrolu nad pokrajinskim glavnim gradom, Kunduzom.

SAD u Afganistanu ima oko 10.000 vojnika.

Važni su pregovori

Politički i vojni analitičari smatraju da se stabilan mir u Afganistanu može postići samo ako ga vlada u Kabulu uspije dogovoriti s talibanima. Prvi pregovori između afganistanske vlasti i militantne organizacije održani su u srpnju 2015. godine, mjesec dana nakon što se skupina afganistanskih žena suočila s talibanskim predstavnicima u Oslu. 

U rujnu 2015. afganistanski talibani okupili su se oko novog vođe Mule Mansoura, desne ruke prijašnjeg dugogodišnjeg vođe Mule Omara. Mula Mansour ubijen je u svibnju 2016. pri napadu američke vojske bespilotnim letjelicama, a naslijedio ga je zamjenik Hibatullah Akhundzada, tvrdokorni vjerski učenjak.

28. siječnja 2019. dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država i talibani objavili su kako rade na pregovorima koji bi mogli okončati rat u Afganistanu. Glavna ideja je bila da će militantna skupina okončati terorističke napade ako SAD povuče svoju vojsku s tog područja. No, 12. ožujka 2019. godine mirovni razgovori između SAD-a i talibana završavaju bez finaliziranog sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara