Tko je zapravo bio Anthony Bourdain?

Tko je zapravo bio Anthony Bourdain?
Foto: THE CANADIAN PRESS/Frank Gunn

NAJPOZNATIJI svjetski gastro-putopisac, vrhunski chef i dugogodišnje lice CNN-a, Anthony Bourdain počinio je samoubojstvo u Francuskoj, gdje je snimao novu epizodu za svoj serijal Parts Unknown.

>> Vlasnik paškog restorana koji je ugostio Bourdaina: Bio je autentičan u eri fejkera i Instagram likova

61-godišnji Bourdain bio je jedno od omiljenih suvremenih televizijskih lica, koje je preko gastronomije publici približavalo različite kulture i društva diljem svijeta. Zalagao se za ljude na marginama društva i za poboljšanje radnih uvjeta u kuhinjama restorana. Bio je jedan od najutjecajnijih chefova na svijetu.

Anthony Bourdain rođen je u New Yorku 1956., a odrastao je u susjednom New Jerseyju. Ljubav prema hrani i kuhanju razvio je zahvaljujući obiteljskom odmoru u Francuskoj, kad je prvi put u rano jutro plutajući na čamcu u moru probao sirovu kamenicu. Počeo je studirati na koledžu Vassar, no istovremeno je radio u raznim morskim restoranima i odlučio kako se želi baviti kuhanjem pa je odustao od koledža nakon dvije godine i upisao se u poznati Kulinarski institut Amerike, na kojem je diplomirao 1978.

Sljedećih par desetljeća Bourdain je vodio kuhinje poznatih restorana u New Yorku, a najviše se zadržao u Les Halles na Manhattanu, gdje je bio izvršni chef. Brasserie Les Halles imala je svoje ispostave u Miamiju, Washingtonu i Tokiju.


Spisateljsku karijeru započeo kultnim člankom za The New Yorker

Svoje veliko kulinarsko iskustvo i znanje Bourdain je 1999. pretočio u kultni članak za The New Yorker objavljen pod naslovom Nemojte jesti dok ovo ne pročitate, koji je postao i osnova za njegov bestseler Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (Dosje kuhinja) iz 2000. U toj je omiljenoj knjizi Bourdain pisao o tome što se događa u restoranskim kuhinjama opisujući ih kao često napeta mjesta ispunjena osobenjacima čiji je cilj da zajednički proizvedu vrhunska jela. Knjigu su odlikovale duhovitost, pronicljivost i Bourdainova očita upućenost u tematiku, a pokazalo se da uz to što zna izvrsno kuhati, Bourdain zna i izvrsno pisati.

Uslijedila je 2001. i druga knjiga The Cook’s Tour (Kuharovo putovanje), u kojoj je opisao svoja iskustva s putovanja diljem svijeta, iz čega je izrasla i njegova prva televizijska emisija istog naziva. Prikazivana je na Food Network 2002. i 2003. godine, a Bourdain je snimio sveukupno 35 epizoda tog serijala. S Food Networkom rastao se u svađi jer taj kanal nije baš bio zainteresiran za novi pravac kojim je Bourdain krenuo u svojim emisijama.

Obožavao Boba Dylana

Bourdain je objavio još nekoliko knjiga, od kojih su neke prevedene i na hrvatski jezik, a pisao je i za najvažnije svjetske medije poput The New York Timesa i Los Angeles Timesa. Kuharovo putovanje je 2002. proglašeno najboljom kulinarskom knjigom godine. Bourdain je napisao i krimi romane Bone in the Throat, Gone Bamboo i The Bobby Gold Stories te povijesni roman Typhoide Mary. Znao je odlično uvući čitatelje u svijet koji opisuje, koristeći se razgovornim stilom pisanja punim oštrih opservacija i neočekivanih trenutaka. Primjerice, jedan esej u knjizi Nasty Bits (Opaki zalogaji) započeo je na sljedeći način: "Napravim grimasu pred ogledalom i ugledam nešto crno među zubima. To je škorpion. Rep, da budem precizniji. Hrskavi, crni žalac - strši iz mojih prednjih zubi." Tko nakon toga ne bi htio čitati dalje?

Bourdain je inače bio pripadnik generacije koja je odrasla uz rock muziku, naročito pod utjecajem Boba Dylana kojega je obožavao i često citirao u svojim knjigama i emisijama. Uz Dylana, Bourdain je obožavao Depeche Mode i Lynyrd Skynyrd, koje je često puštao u svojim kuhinjama, dok se za slušanje Billyja Joela dobivao otkaz.

Proslavio se TV-serijalom Anthony Bourdain: No Reservations

Televizijsku je slavu stekao serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima Anthony Bourdain: No Reservations, koji se 2005. počeo prikazivati na Travel Channelu. Već prva epizoda bila je hit, a na snimanju libanonske epizode za No Reservations 2006. Bourdain se s ekipom zatekao usred sukoba koji su tada izbili u zemlji. Dokumentarac o pokušaju bijega iz Libanona, u što se epizoda pretvorila, 2007. je nominiran za nagradu Emmy. 

“Putovanje te mijenja. Kako se krećeš kroz ovaj život i kroz ovaj svijet, ostavljaš iza sebe obilježja, koliko god mali bili. Zauzvrat, život i putovanja ostavljaju obilježja na tebi”, objasnio je jednom Bourdain svoje viđenje ove tematike, naglašavajući da je na putovanjima važno izaći iz zone ugode: “Putovati nije uvijek lagano, nije uvijek lijepo. Nekad tu ima bola, nekad će ti čak slomiti srce. Ali to je u redu. Putovanje te promijeni, treba te promijeniti."

Travel Channel napustio je 2012. i prešao na CNN, na kojemu se 2013. počela emitirati njegova nova putopisno-gastronomska emisija Parts Unknown. U jednoj od najpoznatijih epizoda iz rujna 2016. s tadašnjim američkim predsjednikom Barackom Obamom jeo je u hanojskom restoranu, tijekom Obamina posjeta Vijetnamu. Bourdain nije podnosio Donalda Trumpa i to je glasno izražavao u svojim emisijama.

Nahvalio Hrvatsku u jednoj epizodi Parts Unknown

U sklopu serijala Parts Unknown bio je i u Hrvatskoj, a tijekom boravka mu je glavni vodič bio poznati hrvatski chef Mate Janković. Odmah u uvodu epizode Bourdain je rekao: "Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste jebeni idiot! Ja sam idiot!".

To je samo jedna od brojnih ilustracija koja pokazuje kako Bourdain nije imao dlake na jeziku, što se manifestiralo i njegovim napadima na druge poznate kuhare čiji rad nije cijenio, poput Jamieja Olivera i u Americi nekoć megapopularne Paule Deen. Imao je reputaciju bad boya u kojoj je uživao, ali ju je i znao ironizirati. Nije bio jedan od onih koji su opsjednuti zdravljem te je svojedobno duhovito rekao: "Naše tijelo nije naš hram, nego zabavni park. Uživajmo u vožnji."

Chefove koje je cijenio bez uvijanja je i hvalio, a osobito poštovanje imao je prema Juliji Child, jednoj od najpoznatijih kuharica druge polovice dvadesetog stoljeća koja je napisala i legendarnu knjigu Mastering the Art of French Cooking, objavljenu 1961. Bourdain je rekao da je poznato velikodušna Child imala ogroman utjecaj na njega, ne samo kao na chefa nego i čovjeka.

Za njega je uz hranu uvijek bio važan društveni kontekst oko nje. Zato je naglašavao da se najbolji obroci događaju u kontekstu koji uopće ne mora imati velike veze sa serviranom hranom. No bio je spreman probati sve - primjerice ovnove testise u Maroku, mravlja jaja u Meksiku, sirovo oko foke u tradicionalnom lovu s Inuitima, cijelu kobru u Vijetnamu.

Godinama se borio s ovisnošću o drogama i alkoholu

Bourdain se godinama borio s ovisnošću o alkoholu i drogi. Započeo je, kao i mnogi koji su odrastali u šezdesetima i sedamdesetima prošlog stoljeća, s LSD-om, u osamdesetima nastavio s kokainom, a imao je iskustva i s heroinom. Svoje probleme s drogama i pretjeranim konzumiranjem pića detaljno je opisano u Kitchen Confidential, uključujući trenutak kad je prodao svoju kolekciju ploča da kupi drogu, što Bourdain navodi kao jedan od momenata kada je udario o dno. "S heroina sam se skinuo u 1980-ima, ali poznavao sam mnoge koji nažalost nisu", rekao je jednom.

Bourdain je proteklih godina tvrdio da je s drogom odavno prestao, dok je konzumiranje alkohola drastično smanjio, a pušiti je prestao 2007. kad mu se rodila kći Arianna. Ipak, volio je popiti i jednom je rekao da nema ništa bolje u životu nego poslijepodne popiti kriglu piva.

Bourdain se dva puta razvodio

Bio je podržavatelj LGBT prava, a protekle i ove godine glasno je podržavao i pokret #MeToo, koji se bori protiv seksualnog zlostavljanja žena. Bourdainova djevojka, glumica Aisa Argento, bila je žrtva predatorskog producenta Harveyja Weinsteina, što je na njega ostavilo snažan dojam. Izjavio je da je apsolutno nemilosrdan prema muškarcima koji zlostavljaju žene, prozivajući i sve one koji su svjedočili zlostavljanju, a nisu ništa učinili. "To sranje nije u redu", rekao je u intervjuu za The Daily Show u siječnju ove godine.

Bourdain je za svoje pisanje i naročito televizijske serijale dobio hrpu nagrada, među njima i ugledu Peabody Award 2013. Tada je u govoru ukratko objasnio i svoj pristup hrani i putovanjima, što je dokumentirano u Parts Unknown: “Postavljamo vrlo jednostavna pitanja: Što vas čini sretnim? Što jedete? što volite kuhati? Putujemo po cijelom svijetu i postavljamo ova jednostavna pitanja, a na njih dobivamo često zadivljujuće odgovore".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara