Tomašević pojasnio kako Hasanbegović spašava Bandića

Tomašević pojasnio kako Hasanbegović spašava Bandića
Foto: FaH

"HASANBEGOVIĆ pokušava oporbi podvaliti kukavičje jaje na način da se raspusti Skupština skupljanjem 26 pisanih ostavki ili rušenjem kvoruma sljedećih 90 dana", napominje Tomislav Tomašević, nositelj liste Zagreb je naš i vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Podsjetimo, gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović s liste Neovisni za Hrvatsku zatražio je od gradonačelnika Milana Bandića da se Zagrepčanima ispriča zbog sastanka s predsjednikom skupštine srpskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, koji je surađivao s Arkanom, te je zaprijetio napuštanjem sjednice ako isprika izostane. Prema Hasanbegoviću, plaćeni Bandićev oglas nije bio dovoljan.

Hasanbegović ključan Bandićev partner

Lista Neovisni za Hrvatsku ključan je Bandićev partner u Skupštini Grada Zagreba, a čini se da bez njih i oporbe, Bandić nema kvorum. To se jutros i potvrdilo s obzirom na to da opet nije održana Skupština Grada Zagreba.

Oporba je nakon rušenja kvoruma poručila da neće sudjelovati u međusobnim svađama i ucjenama vladajuće koalicije - HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti. Vijećnik Tomašević pojasnio je cijelu situaciju te tvrdi da ono što Hasanbegović želi provesti, neće maknuti Bandića s vlasti. Naime, Hasanbegović želi da se raspusti Skupština, ali da Bandić ostane gradonačelnik.  

"Jutros se na početku Gradske skupštine pokazalo da Bandić nema većinu i Skupština nije mogla početi s radom. Nakon toga su sva 4 oporbena kluba (u to naravno ne ubrajam Neovisne za Hrvatsku čija je Ana Lederer i dalje Bandićeva gradska ministrica kulture) tražila od gradonačelnika da povuče svoje točke kako bismo mogli završiti ovu sjednicu i kako bismo mogli imati sljedeću sjednicu 6. prosinca na kojoj će se glasati o proračunu, gdje ćemo naravno biti protiv", ističe Tomašević.

Kukavičje Hasanbegovićevo jaje

No čelnik liste Zagreb je naš smatra da Hasanbegović želi podmetnuti kukavičje jaje jer samo je jedan način na koji se može srušiti Milana Bandića.

"Hasanbegović pokušava oporbi podvaliti kukavičje jaje na način da se raspusti Skupština skupljanjem 26 pisanih ostavki ili rušenjem kvoruma sljedećih 90 dana. Iako i ova dva načina dovode do izbora za Skupštinu, to neće biti jedan od dva potrebna koraka za rušenje Bandića s vlasti. Jedini način da se sruši Bandića jest da Skupština do kraja godine odbije proračun i nakon izbora - nova Skupština ponovno odbije proračun, čime šalje gradonačelnika na nove izbore", naglašava Tomašević dodajući da je danas nakon pregovora udovoljeno zahtjevima oporbe pa su s dnevnog reda maknute sve točke koje je predložio gradonačelnik. "Ostale su samo tehničke točke koje smo odradili u 15 minuta bez ikakve rasprave", dodaje.

Stvoreni uvjeti za pad

"Time su stvoreni uvjeti da krene procedura od 20 dana za novu sjednicu Skupštine na kojoj ćemo glasati protiv proračuna i na kojoj će, nadam se, Bandićev proračun pasti", zaključuje na kraju Tomašević. Naime, jedino rušenjem proračuna, može pasti i Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara