Tomašević: Zagreb je u ruševinama, a premijer ispred obnove stavlja interese HDZ-a

Tomašević: Zagreb je u ruševinama, a premijer ispred obnove stavlja interese HDZ-a
Foto: Edvard Šušak/Hina

PREDSJEDNIK stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević danas je premijera Andreja Plenkovića prozvao za neodgovornost jer je dok je Zagreb u ruševinama nakon potresa, kazao je, ispred zakona o obnovi stavio interese HDZ-a za što skorijim izborima.

Tomašević: Ne pamtim ovakvu političku neodgovornost od bilo kojeg predsjednika vlade

"Ne pamtim ovakvu političku neodgovornost od bilo kojeg predsjednika vlade. To dok je Zagreb u ruševinama, Zagreb u kojem je i ova vlada i ovaj Hrvatski sabor, da se ispred zakona kojeg čekamo dva mjeseca stavljaju interesi stranke koja želi što prije na parlamentarne izbore je nezapamćeno", rekao je Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini.

Premijera i gradonačelnika Milana Bandića prozvao je da se "prepucavaju" i da nisu ispunili obećanja građanima, pa tako ni zakon o obnovi koji su obećali dva tjedna nakon potresa. Nema ga ni dva mjeseca nakon potresa, "a s raspuštanjem Sabora neće ga biti pola godine nakon potresa".

"Zakon koji su loše napisali jer se nisu htjeli usuglasiti sa strukom, zakon kojim su htjeli derogirati druge zakone i na kraju najavljuju javnu raspravu koje neće biti jer Bandić sada ulazi s uvjetima poput hipoteke, koja mi liči doslovce na grabež prostora u Zagrebu", rekao je. 

Tomašević navodi da uvjeti vezani za hipoteku na nekretninama ljudi koji ne mogu sudjelovati u financiranju obnove višestambenih zgrada doslovce izgledaju kao uvjeti koji će poslužiti "da lakše različiti grabežljivci nekretnina dođu do svog plijena".

Tomašević: Ovo prepucavanje između Plenkovića i Bandića je doslovce kao borba oko građevinskog kolača obnove samih nekretnina u Zagrebu

"Ovo prepucavanje između Plenkovića i Bandića je doslovce kao borba oko građevinskog kolača obnove samih nekretnina u Zagrebu, posebice u centru. Tako da cijela ova situacija su Lolek i Bolek. Znači Lolek - Plenković i Bolek - Bandić se prepucavaju kako će podijeliti kolač, dok je taj isti Zagreb u ruševinama. Nepojmljivo", poručio je.

Napomenuo je da su oporbeni gradski zastupnici, u online skupštinskoj raspravi o davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu za kredit od 150 milijuna kuna, čemu se oštro protive, sudjelovali ispred Osnovne škole Bukovac, stradale u potresu. Istaknuo je kako je riječ o školi staroj preko 60 godina, koja ima čak 650 učenika u dvije smjene, a koja je još 2007. godine dobila lokacijsku dozvolu za gradnju nove zgrade, ali od gradnje nema ni "g".

Tomašević: HDZ je podržao svog koalicijskog partnera Bandića i izglasao mu kredit koji je sramotan za ovu situaciju

U potresu se ta stara škola potpuno oštetila, a Grad je bez obzira na to što joj godinama obećava novu školu ipak htio ići u popravak, ali su ga u tome spriječili građani koji traže novu zgradu, rekao je. 

Tomašević kaže da se 20 milijuna kuna za tu školu nije moglo naći 10 godina, dok će se 15 milijuna kuna potrošiti za nerealiziranu investiciju iz prošle godine za koju se trebao dići kredit kako bi se u Direkciji Holdinga za 15 milijuna kuna kupio softver, za koji nitko ne može objasniti čemu će točno služiti.     

Ističe da je HDZ podržao svog koalicijskog partnera Bandića i izglasao mu kredit koji je "sramotan za ovu situaciju nakon potresa i epidemije koronavirusa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara