Tomčić: kriza HSS-a na svim razinama

KRIZA HSS-a prisutna je na svim razinama i u gotovo svim sredinama, ocjenio je danas predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić pred Glavnim odborom stranke.

Tu alarmantnu ocjenu iznio je politički analizirajući svibanjske lokalne izbore, na kojima je HSS ostvarila "nezadovoljavajući" izborni rezultat, odnosno osvojila petinu vijećničkih mandata manje nego na izborima 2001.

Tomčić je odbio razloge izbornog neuspjeha tražiti u koalicijskim partnerima, držeći kako se oni nalaze u HSS-u, te kako bi svaki pokušaj prebacivanja neuspjeha na drugoga bilo zavaravanje i guranje glave u pijesak.

Predsjednik HSS-a priznaje da je stranka u rezultatskoj krizi od posljednjih parlamentarnih izbora, da je kriza nastala daleko prije dana izbora , te da bi bilo pogrešno propuste u tekućoj politici pripisivati samo jednoj stranačkoj razini.

Pobrajajući uočene grijehe, Tomčić navodi da je stranački rad umrtvljen, da je stranka postala informativno nepropusna, da su prečesta dezinformiranja članstva i javnosti, da je sve izraženija "tendencija donošenja odluka u zatvorenim krugovima neformalnog karaktera".

Te su pojave, rekao je, prisutnije na nižim stranačkim razinama, na "državnoj to ne može proći".

Iako danas nije želio "upirati prstom" gdje se to konkretno događa, Tomčić najavljuje da će se u započetim unutarstaranačkim izborima svi morati suočiti s činjenicom da će im se otvoreno reći jesu li radili dobro ili loše.


Nakon svega nabrojanog, predsjednik HSS-a zaključuje da se stranka nalazi u krizi rada, unutarnjeg reda i poštivanja obveza, te liderskoj krizi na svim razinama.

Priliku za izlazak iz krize vidi u započetim unutarstranačkim izborima, koji će završiti u prosincu glavnom izbornom skupštinom stranke na kojoj će se birati vodstvo HSS-a.

S Tomčićevim nimalo vedrim viđenjem prilika u stranci, suglasili su se članovi Glavnog odbora, držeći da su njegove ocjene čak i blage s obzirom na prilike u nekim sredinama.

HSS je, poručili su, jako pao, ljudi u stranci guraju vlastite interese i krajnje je vrijeme za demokratske razgovore u HSS-u.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara