Topaloviću 35 godina zatvora za trostruko ubojstvo u obitelji Anđelić

Sudsko vijeće Županijskog hercegovačkoneretvanskog suda u Mostaru danas je izreklo kaznu od 35 godina zatvora Muameru Topaloviću, koji je u trodnevnom sudskom postupku priznao da je počinio trostruko ubojstvo u obitelji Anđelić, u Kostaajnici kod Konjica, na Badnjak prošle godine, i teško ozlijedio jednoga člana te obitelji. L

Po krivičnom zakonodavstvu Federacije BiH za djela koja je počinio Topalović, predviđena je kazna od 10 do 40 godina. Na 35-godišnju zatvorsku kaznu Topalović ima pravo priziva, u roku 15 dana, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Hamo Kebo.

Obrazlažući izrečenu 35-godišnju zatvorsku kaznu, sudac Kebo je istaknuo nekoliko puta da je Topalović trostruko ubojstvo počinio iz vjerskih i nacionalnih pobuda, odabravši za upad u kuću povratničke hrvatske obitelji Anđelić noć uoći katoličkog Božića. Sudac Kebo je istaknuo kako činjenica, da je ubojstvo počinjeno uoći katoličkoga blagdana dobiva na intenzitetu, jer se svojim negativnim posljedicama održava ne samo na Hrvate, nego i na sve druge u BiH.

Topalović je, prema riječima predsjedavajućeg Sudskog vijeća, trostrUko ubojstvo počinio s umišljajem, htijući svjesno ostvariti smrtne posljedice.

Komentirajući Topalovićevo pravdanje, da se prije trostrukoga ubojstva kod njega pojavio "nepoznati nagon" sudac Kebo je rekao kako se "radi o nagonu jednoga opasnog i bezobzirnog ubojice". Sudac Kebo je odbacio i Topalovićevo pravdanje kako je htio samo zaplašiti hrvatsku obitelj Anđelić i skrenuti pozornost na nepravdu koja se, po Topalovićevim riječima, čini muslimanima u BiH i u svijetu.

Po tumačenju suca Kebe, da je bila namjera zastrašivanje, Topalović je mogao odustati od ubojstva, a što se tiče nepravde prema muslimanima, dodao je sudac Kebo, ona nije ograničena samo na narod kojemu pripada Topalović, nego nepravdu trbe i drugi narodi.

"Kod Topalovića se pojavila agresija i osvetnički poriv usmjeren na nevine osobe iz druge narodnosti", rekao je sudac Kebo.

Pri takvim teškim kvalifikacijama Sudskog vijeća Muamer Topalović je sjedio mirno, ne pokazujući nikakve znakove uzbuđenosti, dok je obrazlagana odluka Sudskog vijeća o 35-godišnjoj kazni.

Predsjednik Sudskog vijeća je kazao kako su utvrđene i olakšavajuće okolnosti za Topalovića: njegovo priznanje da je počinio ubojstvo, te njegovo traženje psihijatrijske pomoći, nakon što je u siječnju 2002. pušten iz srbijanskih zatvora. Sud u Šapcu 1998. godine osudio je Topalovića na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojstva, ali Topalović je u mostarskom sudskom postupku, kao i nekoliko puta prije u medijima rekao kako je u Srbiju otišao naoružan kako bi u Beogardu ubio Slobdana Miloševića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara